Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy átfogó méretű hulladékgyűjtő akció során több ezer műanyag palacktól tisztították meg az utcákat, tengerpartokat és vizeket. Az akció folyamán összegyűjtött adatokból kiderült, hogy a Coca-Colához köthető a legnagyobb arányú környezetszennyezés a világon.



A Coca-Cola nem csak a környezetet szennyezi

Lehet, hogy a Coca-Cola a legnépszerűbb italgyártó, de ugyanakkor a világ legnagyobb műanyagszennyező cége is – írja a Daily Mail.

Egy új felmérés során felfedezték, hogy a georgiai italgyártó társaság több műanyaghulladékkal járul hozzá a környezetszennyezéshez, mint a toplista következő három tagja együttesen.

A felmérést a Break Free From Plastics (BFFP) nevű mozgalom végezte, amely több mint 72 ezer önkéntest mozgósított a világ minden tájáról a strandok és utcák átfésülésére. A The Intercept szerint a műanyag palackok, csészék, csomagolóanyagok, táskák és törmelék keresése egy napig tartott szeptemberben.



(Kép: Greenpeace)

Az átfogó méretű hulladékgyűjtő akció folyamán az önkéntesek ötvenféle műanyagot találtak közel nyolcezer különböző márkából. Összesen 475 ezer egység hulladékot gyűjtöttek be, melyből 11 732 a Coca-Colához volt köthető. Az ellenőrzés alapján a műanyagszennyezési toplistán a Nestlé, a Pepsi és a Mondelez International áll még az élen.

A Coca-Coláról azt is megállapították, hogy Afrikában és Európában a legtöbb műanyag hulladék tőlük származott, míg Ázsiában és Dél-Amerikában a második helyen jegyezték az italgyártót. Észak-Amerikában a Nestlé volt a legnagyobb műanyagszennyező.

Von Hernandez, a BFFP globális koordinátora kijelentette: ez a jelentés további bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy a vállalatoknak sürgősen többet kell tenniük az általuk létrehozott műanyagszennyezési válság kezelése érdekében.

„Folyamatosan az egyszer használatos műanyag-csomagolásokra támaszkodnak, ami miatt egyre több műanyag hulladék kerül eldobásra. Az újrahasznosítás nem oldja meg ezt a problémát” – mondta Hernandez.



(Kép: Greenpeace)

Hozzátette: A mozgalom közel 1800 tagszervezete felszólítja a vállalatokat, hogy sürgősen csökkentsék az egyszer használatos műanyagok előállítását, és találjanak innovatív megoldásokat olyan alternatív kiszerelésekre, amelyek nem okoznak szennyezést.

A The Intercept megkeresésére a Coca-Cola az eredményekre egy e-mail-nyilatkozatban így reagált: „Ha a csomagolásaink az óceánjainkba, vagy egyéb olyan helyre kerül, ahová nem tartozik, az számunkra elfogadhatatlan. Másokkal együttműködve azon dolgozunk, hogy megoldjuk ezt a kritikus globális problémát, hogy segítsük az óceánokba érkező műanyag hulladék áramlásának megállítását, valamint a meglévő szennyezés csökkentését.”

A profit fontosabb

A cég azt is kifejtette, hogy helyileg fektet be minden piacon a műanyag palackok és üdítős dobozok begyűjtése érdekében. A The Intercept által megszerzett, 2017-es kiszivárogtatott dokumentumok azonban mást sugallnak.

A dokumentumok bizonyítékokat tárnak fel arra nézve, hogy a profit védelmében a Coca-Cola gátolni próbálta a műanyag palackok újrahasznosítására tervezett rendszer bevezetését, annak ellenére, hogy a cég más országokban betartja az újrafeldolgozásra irányuló előírásokat.



A szívárványszínű zöldek izzadhatnak

Louise Edge, a Greenpeace óceáni kampányának egyik vezetője, aki fényt derített a Coca-Cola lobbizására, azt mondta: az italgyártó cég „egy homályos tervet” készített műanyagszennyezése csökkentésére, ám a kiszivárogtatott dokumentumok rámutattak a valódi tervükre – hogy milliónyi egyszer használatos műanyag palackot termeljenek.

(Híradó)

Kapcsolódó:

- Nevetséges bírságot kapott a Coca-Cola a buziplakátok miatt

- Mi, a barmok

- A Sziget bejáratánál szórólapozott és a kormányt bírálta a kólás buzipropaganda miatt a Mi Hazánk

- Egy kis oktatóvideó: így távolíthatjuk el a Coca-Cola buziplakátjait

- Auschwitzi kóla

- A Mi Hazánk Mozgalom tagjai eltorlaszolták a dunaharaszti Coca-Cola-üzem főbejáratát

- Lecseréli plakátjait a Coca-Cola - a hányingerkeltő látvány eltűnik, a buzeranciát reklámozó üzenet marad

- Nemzeti önvédelem a kólás buzipropaganda ellen: takarításba kezdtek az utcán a hazafiak

- Nem meglepő: Alföldi Robertának tetszenek a devianciát népszerűsítő plakátok, Gyurcsányék is kólával pózolnak

- A métely soha nem érhet véget: Coca-Colával fertőz a buziforradalom Budapesten





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából