Ugrás a cikkhez
Reklám

A 24.hu a feljelentéseiről híres Tényi Istvántól kapta meg azt a levelet, amelyet a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala küldött számára a Coca-Cola #loveislove plakátjainak ügyében.
Mint ismeretes, augusztusban kisebb botrányt kavart az azóta koprrupciós ügyek környékén emlegetett fideszes politikus, Boldog István bejelentése. Boldog megígérte: addig nem iszik Coca-Colát, amíg a cég nem távolítja el a buzibarát plakátjaikat Magyarországról. Szájkaraténak persze jó volt ez - legalábbis az ő szempontjából -, de sem pártja, sem a kormány nem lépett az ügyben.

A plakátok eltávolításáért online petíció is indult, azonban a Coca-Cola nem fújt visszavonulót. Amikor a Sziget Fesztivál elkezdődött, a pakátokat leszedték, de eredeti tervük is ez volt: a párokat szivárvánnyal díszített palackok váltották fel.

Tényi István maga is bejelentést tett a plakátok miatt, ezért írt neki a kormányhivatal. A dokumentumból kiderül, hogy már Tényi előtt is bejelentést tettek a hatóságnál, ami el is marasztalta az üdítős céget. Megítélésük szerint a Coca-Cola Magyarország Kft. a megsértette a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló szóló törvény azon bekezdését, amely szerint

Tilos az olyan reklám, amely a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését károsíthatja.

A cégre fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki, és arra kötelezték, hogy a továbbiakban ne alkalmazzon a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi és erkölcsi fejlődését károsítható reklámot.

A határozat a levél szerint nem végleges.

Frissítés: majd pont 500 ezer forint fogja elriasztani őket

A 24.hu érdeklődésére a buzipropagandista cég közölte: a bírság összege mindössze 500 ezer forint.

A cég szerint a #loveislove kampány célja az volt, hogy "közvetítse azon értékeket amelyeket a vállalat régóta magáénak vall: az emberek sokszínűségébe és egyenlőségébe vetett hitet".

Hozzátették: "A Coca-Cola változatlanul hisz abban, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk függetlenül a nemzetiségtől, vallástól, nemtől, életkortól, etnikai származástól, beszélt nyelvtől, hobbiktól és véleményektől. Reklámjainkban, posztjainkban, üzeneteinkben kifejezzük az általunk képviselt értékeket."

A lap rákérdezett arra is, hogy élnek-e jogorvoslattal, tehát fellebbeznek-e a határozat ellen. A cég közlése szerint a következő lépések egyeztetése folyamatban van.

Kapcsolódó: Itt a "közel" 11 rabbi által felügyelt kóser energiaital, mely kinyírja a Red Bullt - minket is értesítettek róla

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából