Ugrás a cikkhez
Reklám

Franciaországban az 55 év alattiak másfajta vakcinát kapnak a koronavírus ellen második adagként, ha először az AstraZeneca gyógyszercég vakcináját kapták meg - jelentették be pénteken a francia egészségügyi hatóságok Párizsban.

A bejelentést előre sejtette egy reggeli rádióinterjújában Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A szóban forgó beoltottak - 533 ezren vannak ilyenek az országban - másodjára mRNS típusú vakcinát fognak kapni, vagyis a Pfizer/BioNTech vagy és a Moderna cégekét - közöték sajtótájékoztatón.

Véran azt mondta az interjúban: ez egy óvintézkedés, amely idővel változhat, ahogy tovább gyűlnek az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos tapasztalatok, de szerinte a francia hatóságoknak továbbra is szorgalmazniuk kellene a brit-svéd cég vakcinájának megfelelő feltételekkel történő alkalmazását.

Franciaországban két mRNS típusú vakcina kapott jóváhagyást a koronavírus ellen: a Pfizer/BioNTeché és a Modernáé.

Az mRNS típusú vakcina egy olyan fehérje termelésére készteti az emberi testet, amely megtalálható a vírus felszínén, és ezáltal immunreakciót vált ki. Az mRNS-t zsírnemű burokba ágyazva juttatják be a sejtekbe. Az AstraZeneca-, a Szputnyik-V és a Janssen-vakcina hasonló elven működik, de a koronavírus felszínén található fehérjét leíró gént, tehát DNS-t juttatnak be a sejtekbe, szaporodásképtelen adenovírus segítségével.

A hagyományos vakcina elölt koronavírust használ fel arra, hogy kiváltsa az immunreakciót - ilyen a Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga.

Európában az utóbbi hetekben csökkent az AstraZeneca vakcinája iránti bizalom, mert előfordult néhány olyan eset - főleg fiatal nőknél -, amelyekben a vakcina beadása után vérrög képződött.

Frissítés: a WHO nem ajánlja

Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője pénteki genfi sajtótájékoztatóján azt mondta, a WHO-nak egyelőre nincs elég információja a vakcinák felcserélhetőségére vonatkozóan, így ezt az eljárást a szervezet jelenleg nem ajánlja.

Harris egyúttal emlékeztetett arra, hogy a WHO álláspontja e tekintetben továbbra is összhangban van a szervezet szakértői bizottsága, az Immunizációs Stratégiai Szakértői Tanácsadói Csoport (SAGE) februárban ismertetett útmutatójával, amely az AstraZeneca két dózisának beadására vonatkozik.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából