Ugrás a cikkhez
Reklám

A két legnagyobb szlovén ellenzéki párt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) alkotmánybírósági felülvizsgálatot kezdeményezett pénteken a június 9-ei szlovéniai uniós választásokkal párhuzamosan tartandó népszavazás három kérdése közül kettő kapcsán, amely a kannabisz használatára és termesztésére, valamint az eutanáziára vonatkozik - számolt be róla a helyi média.

A szlovén parlament csütörtökön este döntött arról, hogy a halálba segítésről, a kannabisz termesztéséről és használatáról, valamint az elsőbbségi szavazati jog bevezetéséről az általános választásokon június 9-én, az Európai Parlamenti választásokkal egy időben tartanak népszavazást. Az elsőbbségi szavazati jog bevezetés azt jelenti, hogy a választópolgárok a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, kifejezve preferenciájukat.

Az SDS és az NSi úgy vélte: a halálba segítésről szóló népszavazási kezdeményezés szembe megy az emberi élet sérthetetlenségéről szóló alkotmányos rendelkezéssel. A kannabisz használatra vonatkozó népszavazást pedig eljárási okok miatt támadják.

Az eredeti javaslat azt kérdezte volna meg a választópolgároktól, hogy támogatják-e a kannabisz gyógyászati célú termesztését, feldolgozását, értékesítését és használatát. De ez a parlamenti eljárás során végül két külön kérdéssé alakult át: a kannabisz orvosi célú termesztésének és feldolgozásának támogatására, valamint a "kannabisz korlátozott személyes használatra történő termesztésére és birtoklására".

A két párt továbbá azt kérte az alkotmánybíróságtól, hogy függessze fel a népszavazási rendeleteket a végleges döntés meghozataláig.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából