Ugrás a cikkhez
Reklám

Megszavazta pénteken a lengyel parlamenti alsóház (szejm) azt a tervezetet, melynek értelmében regionális nyelvnek ismerik el a sziléziai nyelvjárást.

A tervezet mellett a 427 jelen lévő képviselő közül 236-an szavaztak, 186-an ellenezték, öten tartózkodtak. Ellenezte a tervezet elfogadását a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) tagjainak többsége, a szintén ellenzéki Kukiz'15 és a Konföderáció, valamint egy független képviselő.

A most a szenátus elé kerülő jogszabály értelmében Lengyelország délnyugati részén elterülő sziléziai térség hagyományos nyelvét regionális nyelvként iktatnák be a nemzeti kisebbségekről szóló törvénybe. Az ilyen státuszt Lengyelországban eddig csak a Balti-tenger mellékén elterjedt kasub nyelv élvezte.

A módosítás nyomán kettős helység- és utcaneveket alkalmaznának azokon a helyeken, ahol a lakosság legalább 20 százaléka úgy nyilatkozik, hogy beszéli a sziléziait, önkéntes iskolai nyelvoktatást vezetnének be, finanszíroznák a regionális nyelv ápolását célzó kezdeményezéseket.

A parlamenti vita során a PiS képviselői azzal érveltek, hogy a sziléziai nem nyelvnek, hanem nyelvjárásnak tekintendő, és státuszának megváltoztatása politikai indíttatású.

A tervezetet a kormánykoalíciót vezető frakció, a Polgári Koalíció képviselői terjesztették elő az év elején. 2007 óta összesen nyolc hasonló javaslat látott már napvilágot, a szejm egyiket sem hagyta jóvá, illetve nem is kerültek napirendre, egyebek mellett az adott parlamenti ciklus befejezése miatt.

A 2021-es népszámlálásban több mint 467 ezren jelölték meg Lengyelországban, hogy mindennapjaikban a sziléziait használják, közülük csaknem 55 ezren azt állították, hogy csak ezt a nyelvet beszélik.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából