Katar szerdán felszólította a nemzetközi közösséget, hogy cselekedjen a rafahi népirtás megakadályozása érdekében, tekintettel arra, hogy az izraeli hadsereg nagyszabású offenzívával fenyeget a Gázai övezet déli peremén fekvő, 1,4 millió palesztin számára menedékhellyé vált város ellen.

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetről szóló tárgyalásokon közvetítő szerepet betöltő Öböl-menti állam nyilatkozatában sürgős nemzetközi fellépésre szólított fel a város megszállása és a népirtás bűntettének megakadályozása érdekében.

Az izraeli hadsereg szerdán fokozta légicsapásait a Gázai övezet több területén, köztük Rafahban, ahol már kedden harckocsikat vetett be, és átvette az ellenőrzést a terület Egyiptommal közös határátkelője felett.

Doha szerdán bírálta e stratégiai fontosságú átkelő elfoglalását, hozzátéve, hogy határozottan elítéli a város bombázását, amelynek keleti kerületeiből több tízezer családot kitelepítettek, miután az izraeli hatóságok felhívást tettek közzé egy esetleges szárazföldi hadműveletről.

Egyiptomi, katari és amerikai közvetítők Kairóban tárgyalásokat folytatnak a tűzszünetről és a palesztin területeken fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról.

(MTI nyomán)