Tegnap délután 4-ig lehetett benyújtani a fővárosi és a megyei listákat az önkormányzati választásra. A valasztas.hu adatai szerint a megyei listákhoz szükséges aláírások gyűjtése több ellenzéki pártnak komoly problémát okozott. Minden megyében csak a Fidesz, a DK és a Mi Hazánk gyűjtötte össze a szükséges számú aláírást, írja a 444 nyomán a Naphíre.hu, a "sokkoló fordulat" kifejezést használva címében.

 

Korábbi fotó: első ellenzéki pártként adta le az európai parlamenti választáshoz szükséges ajánlásokat a Mi Hazánk

Nos, nézzük részletesebben a "sokkoló fordulatot".

A gondot az okozta, hogy a megyei listákra a kisebb településeken lehetett aláírásokat gyűjteni, megyei jogú városok lakói nem szavazhatnak a megyei közgyűlések tagjaira.

A szabály úgy szól, hogy megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein lakóhellyel rendelkező választópolgárok (kivéve a megyei jogú városban lakóhellyel rendelkező választók) fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választónak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.




Fővárosi listája tíz szervezetnek lett, az FVB kedd esti határozata szerint a listák a következő sorrendben követik egymást a szavazólapon:

Kapcsolódó: Napi igazmondás Magyar módra: mindenhol összeszedték az aláírásokat, mégsem indulnak egyik megyei listán sem