Az olasz hatóságok növelték a biztonságosnak tartott országok számát, melyek közé bekerült Banglades, Kamerun, Kolumbia, Egyiptom, Peru és Srí Lanka - jelent meg a hivatalos közlönyben szerdán.

A biztonságosnak ítélt országok listáját a külügyminisztérium, a belügyminisztérium és az igazságügy-minisztérium közös rendeletével módosították.

Az úgynevezett biztonságos országok között eddig Albánia, Algéria, Bosznia-Hercegovina, a Zöld-foki-szigetek, Elefántcsontpart, Gambia, Georgia, Ghána, Koszovó, Észak-Macedónia, Marokkó, Montenegró, Nigéria, Szenegál, Szerbia és Tunézia szerepelt. A lista most Bangladessel, Kamerunnal, Kolumbiával, Egyiptommal, Peruval és Srí Lankával bővült.

Ez azt jelenti, hogy a felsorolt államokból érkező bevándorlók nem részesülnek nemzetközi humanitárius védelemben, és kiutasításuk esetén a hatóságok a gyorsított eljárást követhetik. A rendeletet megelőzően benyújtott védelmi kérelmek azonban érvényesek maradnak, és megvizsgálják.

Az Európai Unió 2013-ban vezette be a biztonságos országok listáját, melyet minden tagállam magától állít össze.

A római belügyminisztérium legutolsó adatai szerint januártól több mint 17 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, a legtöbben, tizenkilenc százalékuk Bangladesből. A második legnagyobb csoportot a szíriaiak alkotják, majd a tunéziaiak, a guineaiak és az egyiptomiak következnek.

(MTI)