Ugrás a cikkhez
Reklám

Az uniós Külügyek Tanácsa egy évvel, 2025. április 29-ig meghosszabbította a Moldova önállóságának és függetlenségének destabilizálásáért felelős tisztségviselőkkel szemben egy évvel ezelőtt bevezetett szankciókat - közölte pénteken az uniós tanács.

Az Európai Unió Tanácsa tavaly áprilisban hozta létre a Moldovai Köztársaság demokráciáját, jogállamiságát, stabilitását, biztonságát aláásó vagy fenyegető cselekmények támogatásáért vagy végrehajtásáért felelős személyekkel szembeni szankciós keretét. E keret lehetővé teszi az EU számára, hogy büntesse azokat, akik akadályozzák igazságos választások megtartását, vagy megkísérlik megdönteni az ország alkotmányos rendjét, egyebek között erőszakos cselekmények révén.

A korlátozó intézkedések azokra is irányulhatnak, akik ellenőrzésük alá vonják vagy komolyan befolyásolhatják az állami hatóságok pénzügyi tevékenységét, visszaélnek az állami pénzeszközökkel, vagy engedély nélküli tőkekivitelt végeznek.

A szankcionált tisztségviselők esetében uniós beutazási tilalmat és a vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, szervezetek esetében pedig csak az utóbbit. Emellett uniós személyek és szervezetek nem bocsáthatnak pénzeszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére.

A célzott korlátozó intézkedések keretét Moldova kérésére fogadták el. Az uniós korlátozó intézkedések jelenleg 11 tisztségviselőre és egy szervezetre vonatkoznak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából