Ugrás a cikkhez
Reklám

Iránban sok nőt őrizetbe vettek amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták a hajat eltakaró kendő viselésére vonatkozó szabályokat, és több száz boltot bezárattak a hatóságok arra hivatkozva, hogy nem kényszerítették ki a szóban forgó rendelkezések betartatását - derül ki az ENSZ pénteken közzétett jelentéséből.

Az iráni erkölcsrendészet pár hete ráadásul bejelentette, hogy még szigorúbb ellenőrzést fognak végezni - közölte Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.



Mahsza Amini halála miatt tüntető nő egy 2022-es rendezvényen (fotó: Gregorio Borgia / AP)

Türk bírálta azt a törvénytervezetet, amely tízéves börtönbüntetéssel és korbácsolással sújtaná azokat a nőket, akik nem viselnek kendőt az előírásoknak megfelelően. A főbiztos felszólította Teheránt, hogy hagyjon fel a nemi alapú diszkriminációval és az erőszak alkalmazásával.

Volker Türk felemelte a szavát az ellen is, hogy két nappal ezelőtt halálbüntetést szabtak ki Tomádzs Szalehi rapperre a 2022 őszén kirobbant tüntetéshullámban betöltött szerepéért.



Mahsza Amini a kórházban (fotó: Zuma Press)

Az Iránban igen népszerű Szalehi mind a közösségi médiában, mind pedig dalszövegeiben több alkalommal biztosította támogatásáról a kormányellenes megmozdulások résztvevőit, és maga is részt vett több demonstráción.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala szerint Iránban eddig kilenc embert végeztek ki amiatt, hogy részt vettek a 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően kirobbant tüntetéseken. Aminit az erkölcsrendészet vette őrizetbe az öltözködési szabályok megsértése címén, a fiatal nő a hatósági őrizetben rövid időn belül meghalt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából