Ugrás a cikkhez
Reklám

Oroszország és Irán kapcsolatai mind diplomáciai, mind katonai szinten bővültek a két ország biztonsági fenyegetéseinek tükrében - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken iráni hivatali partnerével, Mohammad Reza Astianival Asztanában tartott megbeszélésén.

"Szíriában folytatott közös harcunk a nemzetközi terrorizmus ellen ékes példája régre visszanyúló baráti kapcsolatainknak. Utóbbi időben ezek különösen bizalmas jelleget öltöttek, és sikeresen fejlődnek. Sokszorosára nőtt a kapcsolatok intenzitása: mind legfelsőbb szinten, mind pedig a katonai szolgálatok vezetőinek szintjén" - mondta Sojgu a munkatalálkozón.

Kiemelte, hogy Irán és Oroszország kapcsolatainak különlegességét dinamikája és sokrétegűsége adja. "Erre kötelez a jelenlegi katonai-politikai helyzet és az országainkat érő fenyegetések, valamint az a mód, ahogyan a nemzetközi közösség tagjainak egyenjogúságán alapuló, igazságos világrend kiépítését megközelítjük" - mondta. "Megerősítjük a kölcsönösen előnyös katonai, illetve katonai-műszaki együttműködés további kiszélesítése és fejlesztése iránti készségünket. Különös figyelmet fogunk ennek szentelni" - tette hozzá.

Astiani is hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatai "új szintre emelkednek". A tárcavezető egyben köszönetét fejezte ki, amiért Oroszország kiállt Irán mellett az Iszlám Köztársaság damaszkuszi konzulátusa ellen végrehajtott - Izraelnek tulajdonított - légicsapás nyomán.

A két miniszter a Sanghaji Együttműködési Szervezet asztanai tanácskozásán vesz részt, melynek tagjai Oroszország és Irán mellett India, Kína, Pakisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából