Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Európai Unió egyre jobban hasonlít a hanyatló ókori Római Birodalomra, ahol fertőzések pusztítottak, tombolt a migráció, nem foglalkoztak a védelemmel, és a bürokrácia vette át az irányítást - mondta Mateusz Morawiecki pénteken Budapesten a CPAC Hungary konferencián.

A volt lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: bár ez nehéz választás, de ha Európát ismét működőképes otthonná akarjuk tenni, a jólétet, a gyors GDP-növekedést, valamint a védelmi politika erősítését kell előtérbe helyezni a klímapolitikára fordított óriási összegek helyett.

"A növekedést választjuk, de nem utasítjuk el a gyökereinket. Nem vagyok ellene a klímapolitikai lépéseknek, de nem áldozhatjuk fel az életmódunkat, keresztény értékrendünket a klímavédelem oltárán sem, az erre fordított kiadások nem lehetnek aránytalanul magasak. Szeretném, hogy Európa újra iparosodjon, újra erőteljes gyárrá váljon" - fejtette ki. Szerinte ha az EU-ban leépül az ipar, csökkennek az esélyek arra, hogy versenyképesek maradjunk, mert az ipar nagy része Oroszországba, Indiába, Kínába, az Egyesült Államokba költözne.

"A jövő otthonává kell válnunk, az ambiciózus nemzetek közösségévé. A bizonytalanság idejében stabilizáló erőre van szükség, ami a nemzetállamok nagyon erős szövetsége lehet" - jegyezte meg.

Hozzáfűzte: a liberális európai kormányok vezetésével az európai intézmények centralizálnák a politikai hatalmat Brüsszelben, ami nagyon veszélyes folyamat lenne.

"Hiszek abban, hogy a konzervativizmus olyan pozitív és modernizáló erő, olyan koncepció, amely a jövőre vonatkozik, ugyanakkor fontosak számára a hagyományok, a keresztény értékek. A krízisek világában újra kell definiálnunk a konzervatívizmust" - fogalmazott Mateusz Morawiecki.

Szólt arról, hogy az éghajlatváltozás visszafordítására célzott összeg a jelenlegi zöld megállapodás alapján évente 500 milliárd eurótól ezermilliárd euróig terjedhet Európában. A biztonság- és védelempolitikai kiadások tekintetében a NATO-ban évente 350-400 milliárd eurót kellene költeni ahhoz, hogy az Egyesült Államok kiadási szintjét elérjük. És mi Európában egyetértünk abban, hogy a kontinens békéje szempontjából kritikus fontosságú a védelempolitikai kiadások növelése" - fejtette ki Mateusz Morawiecki.

Jó döntésnek nevezte, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyta az Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó segélyt, ugyanakkor szerinte figyelni kell arra, hogy az Egyesült Államok Kína és a csendes-óceáni térség felé is tekint.

Úgy vélte, a baloldali liberális erők 2015 után most ismét azzal próbálkoznak, hogy óriási migrációs tömegekkel megbontsák Európa békéjét és stabilitását.

Kitért arra is Mateusz Morawiecki, hogy miközben a konzervatív erők minapi brüsszeli tanácskozását a baloldali és liberális oldalon oroszpárti találkozónak aposztrofálták, lengyel miniszterelnökként, több mint két évvel korábban, az orosz-ukrán háború kitörésekor akkori cseh és szlovén kollégájával együtt a világ vezetői közül elsőként mentek Kijevbe, és támogatásukról biztosították Ukrajnát.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából