Ugrás a cikkhez
Reklám

Hét településen és négy fővárosi kerületben kell legalább 500 érvényes ajánlás ahhoz, hogy valakiből polgármesterjelölt legyen a júniusi önkormányzati választáson. Ennél több ajánlást csak a főpolgármester-jelölteknek kell gyűjteniük.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint a tízezer vagy annál kevesebb lakosú településeken az lehet polgármester, akit a település választópolgárainak legalább 3 százaléka ajánlott, a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a névjegyzékben szereplők száma alapján a jegyzők állapították meg április 4-én.

A tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken a polgármester-jelöltséghez legalább 300 választópolgár ajánlása szükséges, a százezernél több lakosú településeken pedig legalább 500 választó ajánlására van szükség. Főpolgármester abból válhat, akit legalább 5000 fővárosi választópolgár ajánlott jelöltnek.

Az országban hét település, valamint négy olyan fővárosi kerület van, ahol a lakosságszám alapján a maximális, 500 ajánlás kell a polgármester-jelöltséghez: Budapesten a III., a XI., a XIII., a XIV. kerületben, továbbá Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden.

Van azonban az országban 19 olyan település, ahol a névjegyzékben legfeljebb 33-an szerepeltek a szavazás előtti 66. napon, április 3-án, ezeken a településeken egy választópolgár ajánlása már elegendő a polgármester-jelöltséghez. Ezek a települések a következők: Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében Becskeháza, Debréte, Gagyapáti, Keresztéte, Nyésta, Perecse, Sima, Teresztenye, Tornabarakony és Tornakápolna; Győr-Moson-Sopron vármegyében Csér; Vas vármegyében Nemesmedves; Veszprém vármegyében Megyer; Zala vármegyében pedig Csertalakos, Felsőszenterzsébet, Iborfia, Lendvadedes, Pusztaapáti és Ramocsa.

Öt évvel ezelőtt további három ilyen település volt Zala vármegyében: Dötk, Szijártóháza, valamint Zalaköveskút, de ezeken a településeken mostanra kissé emelkedett a választópolgárok száma.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából