Ugrás a cikkhez
Reklám

Az orosz jegybank szinten tartotta az alapkamatot pénteki kamatdöntő ülésén, miközben feljavította a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Az alapkamat továbbra is a tavaly december óta érvényes 16 százalék maradt. Tavaly decemberben a jegybank 100 bázispontos emelést hajtott végre.

A jegybank pénteki közleménye szerint az inflációs nyomás fokozatosan gyengül, de továbbra is magas a kínálati bővítést meghaladó folyamatosan növekvő belső kereslet miatt, és az infláció valamivel lassabban tér vissza a 4 százalékos célhoz, mint ahogy azt a jegybank februárban várta. A jegybank új előrejelzése szerint az infláció az idén 4,3-4,8 százalék lesz a februárban becsült 4,0-4,5 százalék helyett, és 2025-ben éri el a 4 százalékos célt.

Az orosz központi bank ugyancsak pénteken az eddigi 1,0-2,0 százalékról 2,5-3,5 százalékra javította a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A jegybank szerint a módosítást részben az tette lehetővé, hogy az első negyedévi növekedés nagyobb volt a vártnál, illetve hogy a lakossági jövedelmek jelentős növekedése és a biztos fogyasztói hangulat mellett továbbra is magas a fogyasztói aktivitás, továbbá a vállalati felmérések magas beruházási keresletet jeleznek.

A jegybank nem változtatott a GDP jövő évi 1,0-2,0 százalékos és 2026. évi 1,5-2,5 százalékos növekedési előrejelzésén pénteken.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április közepén ismertetett legfrissebb globális előrejelzése szerint az orosz GDP idén 3,2 százalékkal nőhet a januárban várt 2,6 százalék helyett, jövőre pedig 1,8 százalék lehet a gazdasági növekedés a januárban becsült 1,1 százalékkal szemben. Az orosz GDP tavaly 3,6 százalékkal nőtt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából