Emmanuel Macron francia elnök a Gázai övezeti tűzszüneti tárgyalások folytatására sürgette Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt vasárnap folytatott telefonbeszélgetésük során - ismertette az Élysée-palota.

Macron arra biztatta az izraeli kormányfőt, hogy törekedjen az esetleges tűzszünetet, illetve a foglyok szabadon engedését magában foglaló egyezség elérésére a Hamásszal.

Letette a sopkadik hűségesküt is. Hangsúlyozta, hogy Franciaország számára elsődleges fontossággal bír a Gázai övezetbe hurcolt túszok szabadon engedése.

Mint mondta, Párizs teljességgel támogatja a jelenleg Kairóban - egyiptomi, illetve katari közvetítéssel - zajló közvetett tárgyalásokat. Kijelentette azt is, hogy a Gázai övezet lakóinak sorsát nem szabad többé a Hamász kezében hagyni (várható megnyilvánulás ez egy technokratától - a szerk.), ugyanakkor az izraeli támadásoknak is véget kell érniük.

Ugyanakkor a francia elnök ismételten nyomatékkal ellenezte a tervezett izraeli offenzívát Rafah ellen, ahová emberek százezrei menekültek a palesztin övezet más részeiben zajló harcok elől.

Vasárnap ért véget a legutóbbi tárgyalási forduló. A Hamász közlése szerint tárgyalódelegációja most egyeztetni fog a szervezet Katarban lévő vezetésével. Két egyiptomi biztonsági forrás szerint a tárgyalásokat kedden tervezik folytatni Kairóban.

(MTI nyomán)