Ugrás a cikkhez
Reklám

Súlyos biztonsági rés alakult ki az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) adatbázisában, amely az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés legfontosabb intézménye – értesült a Politico.



Fotó: Yuriko Nakao / Getty Images Hungary

A brüsszeli lap szerint az eset még tavaly nyáron történt, és rendkívül érzékeny akták tűntek el, amelyek a bűnüldözés vezetőinek személyes adatait tartalmazzák. Ezeket az Europol hágai székhelyén, egy biztonságos raktárhelyiségben, mélyen a székházban kellett volna zár alatt tartani.

Az Europol az Európai Unió egyik legnagyobb ügynöksége. Nagyszabású nemzetközi nyomozásokat és műveleteket koordinál a nemzeti rendőrhatóságokkal és olyan partnerekkel együttműködve, mint az Interpol és az Egyesült Államok FBI-ja.

A Politico által látott belső ügynökségi feljegyzés, valamint a jelenlegi és volt alkalmazottakkal folytatott beszélgetések – az Europol négy olyan jelenlegi és volt tisztviselője nyilatkozott a portálnak, akiknek tudomása van az esetről – szerint az Europol ügyvezető igazgatójának, Catherine De Bolle-nak és más magas rangú tisztviselőknek a nyomtatott személyi aktái valamikor tavaly szeptember előtt szivárogtak ki.



Catherine De Bolle (fotó: Thierry Monasse / Getty Images Hungary)

2023. szeptember 6-án az Europol igazgatóságát arról tájékoztatták, hogy az Europol több alkalmazottjának személyes papíralapú aktái eltűntek – áll a feljegyzésben.

Amikor a tisztviselők ellenőrizték az ügynökség összes iratát, további eltűnt aktákat fedeztek fel. „Tekintettel az Europol bűnüldöző hatóságként betöltött szerepére, a személyzet tagjai személyes aktáinak eltűnése súlyos biztonsági és személyes adatokkal kapcsolatos incidensnek minősül” – írták a belső üzenőfalrendszerben megosztott, szeptember 18-i keltezésű feljegyzésben.

Az elveszett akták egy része akkor került elő újra, amikor Hágában egy nyilvános helyen elhagyatottan megtalálta őket egy állampolgár, és elvitte azokat a helyi rendőrkapitányságra – mondta egybehangzóan a négy tisztviselő. Nem világos, hogy mennyi ideje tűntek el, és az sem, hogy miért vitték el őket az intézményből. Steven van Santen, a hágai rendőrség szóvivőjének elmondása szerint „a hágai rendőrség részt vett a nyomozásban, ami egy folyamatban lévő belső Europol-vizsgálathoz kapcsolódik”.

Az eltűnt akták az Europol ügyvezető igazgatójának, De Bolle-nak és három igazgatóhelyettesének – Jürgen Ebner, Andrei Linta és Jean-Philippe Lecouffe – személyi aktái voltak.

A személyzeti akták információkat tartalmazhatnak a tisztviselő álláspályázatáról, a vonatkozó képzésekről, a születési dátumról, a házassági állapotról, az eltartottakról, az aktuális címről és más, az emberierőforrás-osztály által tárolt információkról – mondta az egyik tisztviselő. Az incidenst követően az ügynökség emberi erőforrásokért felelős vezetőjét, Massimiliano Bettint igazgatási szabadságra helyezték.

Az Europol belső feljegyzése szerint „ennek fényében a HR-egység vezetője [Bettin] további értesítésig nem lesz elérhető”, és „az igazgatási osztály vezetője biztosítja a HR-egység irányításának folytonosságát”. A Politico levelet küldött Bettin Europol e-mail-címére. Automatikus válasz érkezett: „Köszönöm az üzenetét, nem vagyok elérhető. Nincs hozzáférésem a leveleimhez.”

Bettin LinkedIn-oldalán azt írta, hogy „aktívan pályázik” egy új állásra. A lapnak adott nyilatkozatában a HR-vezető azt mondta, hogy nem kívánja kommentálni az ügyet. Bettin, aki az olasz rendőrség főparancsnokaként szolgált, 2016 óta volt az Europol emberierőforrás-vezetője. Az ügynökségnek összesen több mint 1400 alkalmazottja van.

Az Europol érzékeny, nyomtatott HR-aktáit egy széfbe zárva tartják, egy olyan helyiségben, ahová csak bizonyos személyek léphetnek be. Nagyon kevesen ismerik a széf kódját – mondta az egyik tisztviselő, akinek közvetlen tudomása volt az eljárásról. Nem világos, hogyan vitték el az aktákat, az egyik elmélet szerint az ügynökségen belüli belső konfliktusokkal összefüggésben, hogy kárt okozzanak Bettinnek.

A belső feljegyzés szerint az esetről értesítették az európai adatvédelmi biztost (EDPS), valamint azokat a munkatársakat is, akiknek az aktái érintettek voltak. Az európai adatvédelmi biztos úgy nyilatkozott a hírportálnak, hogy „ebben a szakaszban nem nyilatkozhat folyamatban lévő ügyekről”. Az Europol sajtóosztálya elutasította a Politico kérdéseit, mondván, hogy „nincs abban a helyzetben, hogy belső ügyeket kommentáljon”.

(Politico - Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából