Ugrás a cikkhez
Reklám

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerdán megszavazta a parlament alsóházának indítványát, amely a Wikileaks-alapító Julian Assange szabadon bocsátását kérvényezi.

Assange jelenleg börtönben van az Egyesült Királyságban, ahol a jövő héten tárgyalnak a kiadatásáról a londoni legfelsőbb bíróságon.

A szabadon bocsátását sürgető parlamenti indítványt egy független ausztrál törvényhozó, Andrew Wilkie terjesztette elő, és a parlament szerdán 86 igen és 42 nem szavazattal el is fogadta. A konzervatív ellenzéki frakció többsége az indítvány ellen volt, a kormányzó munkáspárt azonban támogatta a kezdeményezést.

"Az indítvány erőteljes politikai jelzést küld a brit és az amerikai kormánynak" - mondta Wilkie.

Assange-t, a WikiLeaks-portál alapítóját az Egyesült Királyságban tartják fogva, és az Egyesült Államoknak való kiadatása előtt áll, hogy kémkedés és számítógépes visszaélés vádjával bíróság elé álljon. A brit kormány beleegyezett a férfi kiadatásába, de az ausztrál állampolgárságú Assange benyújtott egy utolsó fellebbezést. A nyilvános meghallgatást február 20-án és 21-én tartják.

Julian Assange 2010-ben több mint félmillió bizalmas diplomáciai iratot és üzenetváltást tett közzé internetes oldalán, köztük az amerikai hadsereg afganisztáni és iraki szerepvállalásáról. Az amerikai hatóságok azóta is körözik, és ha kiadják Washingtonnak, mintegy 175 éves börtön várhat rá.

Az ausztrál állampolgárságú férfi 2012-től hét éven át Ecuador londoni nagykövetségén élt politikai menekültként, majd Ecuador kiadta Nagy-Britanniának, ahol már három éve raboskodik egy London melletti börtönben.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából