Sikeresen földet ért a Szojuz MSz-22 űrhajó, amelynél decemberben állapítottak meg szivárgást - közölte kedden a NASA amerikai űrkutatási hivatal.

Az űrhajó a reggeli órákban csatlakozott le a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről, majd automatizált, fékezőernyők által segített leszállást hajtott végre alig két órával később, 147 kilométerre a kazahsztáni Zsezkazgan városától.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal élőben közvetítette a leszállást.

Bár az űrhajón nem volt legénység, fedélzetén tudományos felszereléssel, valamint az ISS-en elvégzett tudományos kutatómunkák eredményeivel tért vissza. Ezek között volt egy szkafanderakkumulátor, valamint egy gombatenyészetekkel és probiotikus italokkal kapcsolatos kísérlet eredménye is.

Tekintettel a sérülékeny rakományra, óvatosan, fékezőernyők segítségével kellett leszállnia az űrhajónak. A földet érés előtti pillanatban a hajtóművet is beindították a megfelelő landolási sebesség eléréséhez, egy helikopter pedig készen állt a térségben a rakomány és az űrhajó biztosítására.

A Szojuz MSz-22 űrhajót most vizsgálatnak vetik alá.

Decemberben feltehetően mikrometeorit okozta szivárgást fedeztek fel az űrhajó hűtőrendszerében, ezért túl kockázatosnak minősítették, hogy Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin és Frank Rubio a fedélzetén térjenek vissza a Földre. A három űrhajós később fog hazaindulni az MSz-23 űrhajóval, amely februárban csatlakozott az ISS-hez.

(MTI)