Ugrás a cikkhez
Reklám

A római kormány erőfeszítései ellenére megnégyszereződött a 2023 januárja óta Olaszországba érkezett migránsok száma az előző év ugyanezen időszakához képest - közölte az olasz belügyminisztérium kedden.

A hivatalos adatok szerint idén eddig mintegy 27 ezer migráns érkezett tengeren Olaszországba, míg tavaly ugyanebben az időszakban "mindössze" 6543. Csak a múlt hétvégén 5573-an tették meg a veszélyes földközi-tengeri utat, és értek partot Dél-Olaszországban.

A Mediterranea nevű "civil" szervezet hétfőn felszólította Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt és Sergio Mattarella államfőt, hogy ne harcoljanak a civil szervezetek és hajóik ellen, hanem hagyják őket együtt dolgozni annak érdekében, hogy "minél több emberéletet tudjanak megmenteni". A szervezet egyúttal arra kérte az Európai Uniót, hogy indítson közös mentési akciót a Földközi-tengeren.

Újabban a Lampedusa kikötőjében lefoglalt Louise Michel nevű NGO-hajó okoz feszültséget a hatóságok és a civil szervezetek között. Az olasz közlések szerint a hajó kapitánya, Reimar Beckert három mentőakciót hajtott végre líbiai és máltai vizeken, miközben figyelmen kívül hagyta az az olasz hatóságok kikötésre vonatkozó utasításait, és a megengedettnél jóval több embert vett fel a fedélzetre.

Eközben az olasz kormány igyekszik kibővíteni az országba érkezés legális útjait. Idén 82 705-en kaphatnak tartózkodási engedélyt az országban munkavégzés céljából, tizenháromezerrel többen, mint tavaly. Negyvennégyezer ember számára tartanak fenn engedélyt szezonális mezőgazdasági munkákra.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából