Ugrás a cikkhez
Reklám

Európának tanulnia kell a múltból, hogy harcolhasson a jelen cigányellenessége ellen, az emlékezés mellett tettekre van szükség - jelentette ki az Európa Tanács főtitkára a "roma holokauszt" emléknapján, hétfőn.

Marija Pejcinovic Buric a közleményében azt írta: noha az "európai romákat" jelenleg nem fenyegeti népirtás veszélye, továbbra is megfélemlítéssel és agresszióval néznek szembe, a "múltbéli előítéletek pedig a közösségi médiában terjedő gyűlöletbeszéd" formájában jelennek meg.



Marija Pejcinovic Buric

Emlékeztetett: a megkülönböztetés, a rasszizmus és a cigányellenesség elleni küzdelem az Európa Tanács elsődleges feladatai közé tartozik; a szervezet ezért a cigányok történetének felvételét szorgalmazta az iskolai tantervekbe, ami lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy megismerjék a cigány "művészetet, zenét, vallási és kulturális hagyományokat", valamint értékeljék a "romák pozitív hozzájárulását közös európai történelemhez".

A "roma" közösségek tagjai csak akkor élhetnek a társadalom egyenlő tagjaként, félelemtől és megbélyegzéstől mentesen, ha mindenki tiszteletben tartja alapvető, törvényes jogaikat - tette hozzá a 47 tagú, strasbourgi székhelyű szervezet főtitkára.



Ideje megismerni a cigány kulturális hagyományokat!

Rusz Harry Alex, Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletének vezetője az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége alkalmából ismertetett közleményében azt írta: az áldozatokra való emlékezés mellett az évforduló arra is alkalmat ad, hogy láttassa azokat a szörnyűségeket, amelyeket a rasszizmus, az idegengyűlölet és az elfogadás hiánya okozhat (a cigányok fehér- és magyargyűlölete valóban szörnyű gondokat okoz - a szerk.).

"Kötelességünk ébernek maradni a mai Európában tapasztalható cigányellenességgel szemben", ugyanis még mindig túl sok cigány szembesül megkülönböztetéssel és válik gyűlöletből elkövetett bűncselekmények áldozatává - hangsúlyozta.

Kiemelte: meg kell védeni a "roma" nők, férfiak és gyermek emberi jogait és méltóságát, valamint elő kell segíteni társadalmi beilleszkedésüket. Az Európa Tanács magyar elnöksége ezért kiemelt feladati közé sorolta a társadalmi befogadás és a "roma emberek" esélyeinek előmozdítását - emlékeztetett a magyar misszióvezető.

Augusztus 2. az ún.  roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy "1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban".

(MTI nyomán)

Hozzájárulás az elmúlt 15 évhez: Összeállítás a cigányok által elkövetett magyargyilkosságokról (2006-2021)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából