Ugrás a cikkhez
Reklám

A japán parti őrség megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy eltűnt hét amerikai haditengerész, amikor a hajójuk szombaton összeütközött egy Fülöp-szigeteki teherhajóval.



A sérült Fitzgerald romboló



Az ACX Crystal teherhajó az ütközés után

Hivatalos amerikai forrás ezt a hírt még nem erősítette meg. A japán NHK televízióban közölt légi felvételek azt mutatják, hogy a Fitzgerald romboló jobb oldalán súlyos károk keletkeztek. Az amerikai haditengerészet szerint a vízvonal alatti kár miatt a hajót részben elárasztotta a víz, de nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye.

A parti őrség egyik tisztje elmondta, hogy a Fülöp-szigeteki konténerszállító hajóról nem jelentettek sérülteket.

Egy amerikai haditengerészt helikopterrel kórházba szállítottak, és vontatókat küldtek a romboló segítségére, amelynek a hajtóművében is kárt okozott az éjszakai ütközés a japán partok viszonylagos közelében. A japán parti őrség is járőrhajókat és repülőgépen orvosokat küldött a hadihajóhoz.

Frissítés: Holtan találták meg a tengerészeket

Holtan találták meg a Japán közelében szerencsétlenül járt amerikai hadihajó eltűnt tengerészeit.

A hét tengerész holttestét a balesetet szenvedett hadihajó vízzel elöntött kabinjaiban találták meg. A 7. amerikai flotta közleménye szerint valamennyiük földi maradványait a jokoszukai amerikai haditengerészeti kórházba szállították azonosításra, a családtagokat pedig értesítették.



A megrongálódott romboló (Fotó: EPA/FRANCK ROBICHON)

A baleset szombatra virradóra történt a japán kikötőváros, Jokoszuka közelében: a Fitzgerald nevű amerikai rakétahordozó rombolóhajó összeütközött egy nála négyszer nagyobb, Fülöp-szigeteki teherhajóval. Az összeütközés után a japán légierő helikoptereinek sikerült kimenteniük a hajó kapitányát és három sebesült tengerészt, de hét tengerészt eltűntnek nyilvánítottak. Őket találták meg vasárnapra virradóra. A kapitányt szombaton a jokoszukai katonai kórházba szállították.

(MTI; képek: Sagisawa Iori - Kyodo News; videó: AP)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából