Ugrás a cikkhez
Reklám

Közel harminc migráns kezdett tüntetésbe a szlovén főváros menekültközpontja előtt, tiltakozásul amiatt, hogy megítélésük szerint a hatóságok túl lassan bírálják el kérelmeiket - jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

“Közölünk többen már egy éve várnak a menekültstátuszra” – panaszkodott egy állítólagos szíriai menekült, majd hozzátette: addig nem fejezik be a demonstrációt, míg Vesna Györkös Znidar belügyminiszter nem fogadja őket.

A migránsok úgy vélik: a menekültügyi eljárás túl hosszú ideig tart, és egyáltalán nem érkezik válasz kérelmeikre. Szerintük az integrációs folyamat sem indult el, nincsenek nyelvtanfolyamok, és úgy érzik magukat, mintha “börtönben lennének”. Mindezt annak ellenére, hogy Szlovéniában a menekültközpontok nyitottak, az ott élőknek szabad ki- és bejárásuk van.

A Közel-Keletről érkezett bevándorlók egy transzparenst is kifeszítettek a menekültközpontra falára, amely az áll angolul: “Mi is emberek vagyunk”. Továbbá a "kibírhatatlan körülményekre" hívták fel a figyelmet.

Vesna Györkös Znidar belügyminiszter megalapozatlannak tartja a migránsok vádjait. Hangsúlyozta, hogy Szlovénia felelősségteljesen és ésszerűen kezeli a migránsproblémát, a menedékkérők pedig a törvényi előírásokkal összhangban, megfelelő ellátásban részesülnek. Mindazonáltal kiemelte, hogy országa nem “gazdasági szupererő”, és a szolidaritásnak is vannak határai. Figyelmeztetett, hogy amennyiben egy ország több menekültet enged be, mint amennyit képes befogadni, újabb problémák jelentkezhetnek, amivel szembe kell nézniük.

A rendőrség hivatalos adatai szerint Szlovéniában tavaly október óta fél millió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba. Ez idő alatt 952-en adták be az országban menekültkérelmüket. Jelenleg 297 olyan migráns tartózkodik Szlovéniában, aki menekültstátuszra vár. Eddig mindössze 27-en kaptak valamilyen formában védelmet Ljubljanától.

A szlovén kormány adatai szerint a menekültek és migránsok ellátására és szállítására eddig 46 millió eurót fordított az állam, az Európai Unió viszont erre a célra csak 9,4 millió eurót folyósított Szlovénia számára.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából