Ugrás a cikkhez
Reklám

Komoly esélye van annak, hogy új választásokat kell kiírni Horvátországban, miután a kisebbik koalíciós párt, a Híd Függetlenek Listája csütörtökön megerősítette: a koalíciós partner, konzervatív HDZ elnöke, Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes tisztségéből való felmentésére fog szavazni - közölte a Vecernji List horvát napilap honlapján.

Az ellenzéki horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) nemrég bizalmatlansági indítványt nyújt be Tomislav Karamarko ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Molnak lobbizott.

Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Jozo Petrovic cégével, amely a Molt is tanácsokkal látta el. Petrovic vállalata 60 ezer eurót fizetett Karamarko cégének tanácsadásért és az energiapiacot érintő médiaelemzésekért.

Karamarko felesége a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy egyszerű marketing- és kommunikációs szerződésről volt szó, amilyet számos ügynökség kínál. A cég kétéves munkáért kapta ezt az összeget, és az üzletasszony szerint soha nem nyújtott olyan szolgáltatást a megrendelőnek, amely a Mol érdekeit szolgálta volna. Hozzátette azt is: miután kiderült, hogy a férje tagja lesz a kormánynak, a szerződést azonnal felbontotta, így az ő esetében nem állhatott fenn érdekellentét. Ugyanakkor az elmúlt napokban újabb információk szivárogtak ki a sajtóban Karamarko és az INA horvát olajipari vállalat között kötött üzleti kapcsolatról, abból az időből, amikor a Mol még kisebbségi tulajdonos volt a horvát vállalatnak.

Sajtóértesülések szerint Bozo Petrov, a Híd elnöke még szerdán ultimátumot adott Tomislav Karamarkónak, ha 48 órán belül nem távozik önszántából, a kisebb kormányzó párt ellene fog szavazni a parlamentben.

A pénteki kormányülésen a Híd miniszterei várhatóan világossá fogják tenni, hogy Karamarkónak távoznia kell a kormányból. Az indítványról legkésőbb június 18-ág kell szavazást tartani a nemzetgyűlésben. Karamarko csak abban az esetben maradhatna tisztségében, ha Híd képviselői is támogatnák.

Politikai szakértők szerint Karamarko leváltásával nem bukna meg a kormány - a horvát törvények szerint csak miniszterelnök vagy az egész kormány visszahívásával történhetne meg -, de nehezen elképzelhető, hogy Tomislav Karamarko nélkül, aki egyben a legnagyobb kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség HDZ) elnöke, továbbra is működőképes maradhat a koalíció.

Az elmúlt közel hat hónap alatt sem volt zökkenőmentes a horvát belpolitikában az ország függetlenségének kikiáltása óta jelentős szereplő HDZ és a parlamentbe tavaly újonnan, protestpártként bejutott Most közös kormányzása. A nemrég kirobbant botrány óta ugyanakkor mélypontra került.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából