Ugrás a cikkhez
Reklám

Egyelőre kérdéses, hogy elfoglalták-e a várost, de legkevesebb 85 civilt és 50 szíriai kormánykatonát öltek meg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei a kelet-szíriai Deir ez-Zór város északi részei elleni támadásaik során.

A meggyilkoltak száma egyelőre vitatott, de a SANA szíriai állami hírügynökség a helyi lakosokra hivatkozva közölte, a dzsihadisták mintegy 300 embert öltek meg. Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió internetes felületén egy, a kormányhoz közeli forrásra hivatkozva közölte, hogy legalább 250 embert gyilkoltak meg az IÁ fegyveresei, amikor megtámadták Deir ez-Zór al-Baghalijeh és Ajas nevű külvárosait. A forrás hozzátette, sokukat lefejezték.

A londoni székhelyű civilszervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet korábban harmincöt katona és a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű milicista haláláról számolt be, de idővel ez a szám jelentősen megnőtt. Információik szerint az áldozatok többsége civil, sokukat kivégzésszerűen ölték meg.

A SANA szerint a polgári áldozatok többsége nő, gyermek és idős ember. Az Iszlám Állam fórumain közölte, több öngyilkos merényletet hajtottak végre a kormányerők ellen a városban, és harcosaik elfoglalták al-Baghalijeht. Az OSDH szerint az IÁ így Deir ez-Zór - amely az azonos nevű tartomány székhelye - hatvan százalékát ellenőrzi.

Az OSDH megjegyezte, az orosz légierő gépei légicsapások sorozatát mérték az IÁ harcosaira, hogy a kormányerők vissza tudják verni a dzsihadisták támadását. Egyelőre nem tisztázott, hogy végül a városrészek a szélsőségesek kezére került volna. Az idén ötödik évébe lépett szíriai háborúban már több mint 260 ezer ember vesztette életét, és milliók hagyták el otthonaikat.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából