Ugrás a cikkhez
Reklám

Balzac halhatatlan regényében, a Szamárbőrben a főhős, Raphael a zsibárustól vásárolt egy varázslatos szamárbőrt. A kezdetben teljes méretű bőr a főhős minden kívánsága után egyre kisebbre zsugorodott, míg végül a végső kívánság után - mint ahogy a zsibárus megjövendölte - apró méretűvé változva Raphael halálát jövendölte meg.

Ugyanígy zsugorodik az orosz ellenzék is már több éve minden publikus akciójuk után, a hatalomért történő marakodásuk miatt egyre veszítik el híveiket, s ma már egy-két kivételtől eltekintve mindannyian a földteke nyugati felére vándoroltak, ahol támogatóikat, elsősorban az CIA által bőkezűen pénzelt Freedom House funkcionáriusait győzködik képzelt oroszországi befolyásukról.

Hodorkovszkij, Kaszparov és társaik ma már szomorúan nézegetik a megmaradt bőrdarabkát, és egyre-másra adják az interjúkat a Putyin közeli bukását álmodó nyugati sajtónak. Legutoljára Hodorkovszkij az izraeli Haaretz lapnak adott interjút, melynek - láss csodát - egyik részvényese, Leonid Mevzlin, Hodorkovszkij egykori cégtársa a Jukoszban, és aki időben elmenekült Oroszországból azon éjjel, mikor főnökét Szibéria egyik városának repülőterén letartóztatta a rendőrség.



Leonyid Nevzlin és Hodorkovszkij még a milliárdok felé szárnyalva

Hodorkovszkij szeretne Nagy Péter cár trónjára ülni, és amerikai barátai minden lehetőséget megadnak eme álom realizálására. Akkor talán visszatér az aranykor, mikor a hatalmas szibériai és távol-keleti gáz- és olajmezőket újra a nemzetközi holdingok kezeire lehetne játszani, mint ahogy már próbálkoztak az egykori „orosz” oligarchák, kik már részint alulról hallgatják a fű növését, részint Izraelben húzódtak meg jobb idők eljövetelét várva.

Kaszparov, ki zseniális sakktehetségét a tehetségtelen politikus szerepére váltotta, az utóbbi időben már csak egy-egy tiltakozó akció erejéig tért vissza Moszkvába, ahol legutoljára hősiesen egy rendőr ujját harapta meg letartóztatásakor. A többi „árnyékforradalmártól” még ennyire sem telik, bár nagyon igyekeznek meggyőzni amerikai gazdáikat, hogy ők az igazi befutók.

Hodorkovszkij legutóbbi A Haaretznek adott nyilatkozatában kijelentette: „Ezt az orosz hatalmi rendszert én fel akarom váltani egy másikkal, amely erre nem is hasonlítana. Ukrajnáról csak annyit tudok mondani, hogy a nyugat lépései engem nem leptek meg, hiszen az USA és az EU lehetőségei korlátozottak. Putyin igen jól ismeri ezeket a politikusokat, ezért a nyugat vezetőinek még néhány meglepetésben lesz részük.” Magáról nyilatkozva kijelentette, hogy ő nem zsidó, habár az apai nagyapja zsidó volt. „Én az orosz kultúrában nevelkedtem, ezért tiltakozom az ellen, hogy engem zsidónak nevezzenek. Orosz vagyok és keresztény” - jelentette ki a tíz évet egy észak-oroszországi börtönben töltött egykori milliárdos.

Forrás: RT News

Derek Muir
London



Friss hírek az elmúlt 24 órából