Ugrás a cikkhez
Reklám

Az MSZP elnöke szerint az egyik legfontosabb lesz a most májusi európai parlamenti választás, mivel "Orbán Viktor és populista szélsőjobboldali barátai saját nemzeteik után az európai közösséget is szét akarják szakítani".

Az EP-listáról döntő szombati budapesti MSZP-kongresszuson Tóth Bertalan közölte, a Fidesznek azért jó a nemzetállamok Európája, mert így kevesebb szabályt kell betartania, az MSZP ezzel szemben Európa egységéért, a jólétért és a biztonságért fog küzdeni. "Nekik csak a haszon kell, a rengeteg pénz Európából, amit ellophatnak" - jelentette ki a maffiaszocik elnöke.



Fotók: Huszti István / Index
A szocialista politikus több közös uniós szabályt szorgalmazott, olyanokat, amelyek megvédik az európai, köztük a magyar dolgozókat a tőke kizsákmányolásától. Szorgalmazta a közös uniós nyugdíjminimum bevezetését is.

"Itt az ideje, hogy az európai közösség végre az emberekről szóljon" - fogalmazott, közös ügyként meghatározva az európai színvonalú egészségügyet, oktatást, jövedelmi viszonyokat.

"Haza. Szeretet. Európa." a posztfasizmus ellen

"Haza. Szeretet. Európa." - idézte Tóth Bertalan pártja EP-listájának mottóját, amiről azt mondta, ez a három szó határozza meg leginkább értékrendjüket.




Az MSZP elnöke szerint a kormánynak ezzel szemben arról van papírja, hogy a közös értékekkel szemben politizál, listákat készít a szabad gondolkodókról, antiszemita propagandával gyűlöletet szít, történelmet hamisít, sőt "példának tekint egy háborúba sodró, több 100 ezer magyar halálát okozó rendszert". A Fidesz posztkommunistázik, miközben állampártot és egy posztfasiszta rendszert épít - tette hozzá.

Már több nagyvárosban valóság a szivárványkoalíció

Tóth Bertalan az ellenzéki egységet szorgalmazva közölte, csak úgy lehet visszaadni a magyarok demokratikus hitét, ha egységben lépnek fel. A változáshoz minden változást akaró polgár - legyen az szocialista, liberális vagy konzervatív - akaratára szükség van - hangoztatta.




Hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a májusi EP- és az őszi önkormányzati választáson közösen lépjenek fel a hatalommal szemben. Elmondta, az együttműködés során a baloldali értékeket nem kell feladni, azokat karakteresebben kell képviselni.

Tóth szerint máris vannak jó példák arra, hogy működik "a közös fellépés a hatalom ellen". Az elnök szerint az önkormányzati választásra készülve az egység már létrejött az ellenzékben Szombathelyen, Szegeden és Salgótarjánban, és közel van Pécsen és Miskolcon. Tervei szerint június után Karácsony Gergely mögött is teljes ellenzéki egység lesz Budapesten.

Kari Geri szociális köntösbe bujtatná el az Európai Egyesült Államokat

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, az EU válságban van, de ahogy eddig, úgy most is ki tud jönni ebből a gödörből a további egységesülés útján haladva. Az EP-választás egyik nagy tétje, hogy az Európai Unió vagy szociális lesz, vagy nem lesz - fogalmazott, hozzátéve, a szociális feszültségek feloldása nélkül az "Orbán Viktorhoz hasonló senkiházik tönkre fogják tenni ezt a közösséget". (A szociális problémák valósak, de az új O1G-t meghaladó O1S-"programjuk" akkor sem hiteles, ha mi sem vagyunk jó véleménnyel a regnáló miniszterelnökről. Sőt, ők bármikor lefeküdnének Orbánnak is, ha azt diktálná az érdekük és az Unicum... - a szerk.)




Az ellenzéki politikus aláhúzta, az Európai Unió nem lehet csak a tőke uniója, az emberek uniójává is kell váljon, amihez szociális unióra van szükség.

Karácsony Gergely egy új javaslatot is ismertetett, miként kellene szankcionálni a jogállamiság területein rosszul teljesítő tagállamokat. Szerinte azokban az esetekben, amikor egy kormány átláthatatlanul, korruptan költi az uniós forrásokat, akkor a támogatásokat közvetlenül azokhoz a településekhez, közösségekhez kell eljuttatni, amelyek kiállják a jogállamiság próbáját, és valóban az emberek javát szolgálják.

A Párbeszéd társelnöke kitért arra is, egy olyan progresszív politika alapjait akarják letenni, amely minden gondolatát megosztja az emberekkel. "A hatalom embereit csak az emberek hatalmával tudjuk leváltani" - fogalmazott.

Az előválasztás a "demokrácia példamutatása" volt

Karácsony Gergely ezúttal is megerősítette, a demokrácia példamutatásaként tekint arra az előválasztásra, amelynek eredményeként több ellenzéki párt közös főpolgármester-jelöltje lett. Hangsúlyozta, azt szeretné, ha a fővárosban teljes ellenzéki összefogás valósulna meg az önkormányzati választásra, szerinte ugyanis csak ez adhat garanciát Budapest megváltoztatására. Budapest legnagyobb problémája ugyanis, hogy nincs igazi főpolgármestere, helyette a Fidesznek van helytartója a városban. Szerinte az önkormányzati választáson azt kell elérni, hogy egyre több lyuk keletkezzen a NER-en, "egyre több lyuk legyen a zoknin és végül a zokni is eltűnik".

A Párbeszéd politikusa kitért arra is, a legaljasabb támadásokra is felkészült. Elmondta, ezek a támadások abból a félelemből erednek, hogy a hatalomnak nem marad esélye az ellenzék egysége esetén. "Egy mindenkiért, mindenki Budapestért!" - ismertette főpolgármester-jelölti jelszavát.

Timmermans soha nem kötne szövetséget a szélsőjobbal

Az MSZP-kongresszus magas rangú díszvendége volt Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Bizottság alelnöke, aki vastapsot kapott az elején és a beszéde végén is.

Timmermans a szocialistáknak azt mondta, hogy a legfontosabb, hogy ne tévesszék szem elől a jövőről álmodozó fiatalokat és védjék meg őket az esetleges támadásoktól. Név szerint kitért Nagy Blanka gimnazistára, aki alpári stílusban beszélt az ország vezetőitől, majd hasonlóan alpári stílusban esett neki a kormányoldal. Timmermans azt mondta, ki kell állni a fiatalok mellett ugyanúgy, mint Nagy Blanka mellett.




Timmermans Orbán Viktor évértékelőjében is szóba került (mint Soros embere), így várható volt, hogy a politikus is kitér Orbánra. Timmermans azt mondta, hogy nagyon káros, ha valaki ellenségként tekint az ellenzékére, és ő például szívesen leülne Orbánnal ütköztetni az álláspontjukat. Majd az európai szocialista politikus gyorsan állást is foglalt magyar belpolitikai ügyekben, és azt mondta, követelni kell az akadémiai szabadságot, a civilek szabadságát, a sajtó szabadságot és a bírók függetlenségét.

Timmermans a szélsőjobbos közeledés vádjára pedig azt válaszolta, hogy ha ő lesz az Európai Bizottság elnöke, soha nem kötnek szövetséget a szélsőjobboldallal. Timmermans hatalmas tapsot kapott a beszéde végén.

Tóth vezeti az EP-listát, de Szanyi kapitány mandátumát inkább egy párbeszédes fúrhatja meg

Az EP-listát a kongresszus 72 százalékos többséggel fogadta el. A listát Tóth Bertalan vezeti, de csak "húzónévként", ő nem kíván Brüsszelbe menni. Ujhelyi István, Szanyi Tibor és Tüttő Kata követi majd. Érdekesség, hogy a Független Diákparlament szóvivője, és az egykori EU-biztos-pártelnök Kovács László is szerepel a listán.

Tóth Bertalan hangsúlyozta, hogy a kongresszus felhatalmazta a választmányt, hogy más pártokkal közös listát állítson, vagyis most csak a nevek sorrendjét határozta meg a kongresszus. A Párbeszéddel például biztosan közös listát állítanak a szocialisták, tehát lesznek, akik hátrébb csúsznak.

(Kuruc.info - MTI - Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából