Ugrás a cikkhez
Reklám

Négy településen tartottak időközi önkormányzati választást, az elsőket ebben az évben. Három helyen polgármestert, Szentendrén pedig egyéni választókerületi képviselőt választottak meg.

A haláleset miatt vasárnapra kiírt időközi önkormányzati választást Négyessy Katalin, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg Szentendrén – tudta meg az MTI a helyi választási iroda vezetőjétől, Jolsvai Arisztidnétől. A választási iroda vezetője által az MTI-nek megküldött jegyzőkönyv szerint a 2065 névjegyzékben szereplő választópolgárból 656 szavazott érvényesen, s 339 voksot szerzett meg Négyessy Katalin.

A város 7. számú egyéni választókerületében egyéni önkormányzati képviselő-választást írtak ki, mert a tisztséget eddig betöltő Tolonics Gyula (Fidesz-KDNP) tavaly szeptemberben elhunyt. Négy jelöltre adhattak le szavazatot a választók, a nyertes fideszes jelölt mellett Helyes Imre, a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) jelöltje, akit baloldali pártok támogattak, 298 szavazatot szerzett, Drávucz Zsolt, az LMP jelöltje 17 szavazatot, Pálmai Ferenc, a Magyar Munkáspárt jelöltje pedig 2 szavazatot kapott.

A független Jánó Levente lett Dörgicse polgármestere

A függetlenként induló Jánó Levente nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást a Veszprém megyei Dörgicsén – közölte a balatonfüredi közös önkormányzati hivatal kirendeltség-irányítója az MTI-vel.

Soltész Attila elmondta: az időközi választáson Jánó Levente 58 szavazatot szerzett, az ugyancsak független Jónás Ildikó 42, Keresztes György 23, Pintér Tamás 7 voksot kapott.

A névjegyzékben szereplő 248 helyi lakos közül 131-en jelentek meg a település egyetlen szavazókörében. Érvényesen 130-an voksoltak, 1 szavazat pedig érvénytelen lett.

Husvéth Imre lett Alsószentiván polgármestere

Az eddigi alpolgármester, Husvéth Imre (független) kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi időközi polgármester-választáson, így ő lett a Fejér megyei Alsószentiván polgármestere – közölte Csalovszkiné Mezei Zsuzsanna körjegyző az MTI-vel.

A körjegyző elmondta, hogy Husvéth Imre 215, a másik jelölt, Berényi Béla (Magyar Munkáspárt) 4 szavazatot kapott, míg négy szavazat érvénytelen volt. Hozzátette: a szavazóköri jegyzékben 496 választópolgár volt, közülük 223-an jelentek meg a szavazókörben.

A független Horváth Zoltán lett Badacsonytördemic polgármestere

A függetlenként induló Horváth Zoltán nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást a Veszprém megyei Badacsonytördemicen – közölte az előzetes eredményt a szigligeti közös önkormányzati hivatal jegyzője vasárnap az MTI-vel.

Lutár Mária elmondta: az időközi választáson Horváth Zoltán 180 szavazatot szerzett. A három további független jelöltre, Joó Ferencre 138-an, Csonka Gergőre 108-an, Galambos Eszterre 80-an voksoltak. A Magyar Munkáspárt színeiben induló Fehérvári Zsolt István nem kapott szavazatot.

A választás napján a névjegyzékben szereplő 818 helyi lakos közül 508-an jelentek meg a település egyetlen szavazókörében. Érvényesen 506-an voksoltak, 2 szavazat érvénytelen lett.

Korábban írtuk: Négy településen tartanak időközi választást

Négy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást, az elsőket ebben az évben. Három helyen polgármestert, Szentendrén pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

A Fejér megyei Alsószentivánon azért kellett időközi választást kiírni, mert a község eddigi polgármestere tavaly szeptemberben elhunyt. A tisztségért ketten indulnak: az egyik jelölt a Magyar Munkáspárt színeiben, a másik függetlenként. A választói névjegyzékben 500 helybéli szerepel.

A Veszprém megyei Badacsonytördemicen ugyancsak a településvezető halála miatt lesz választás. A posztot öten szeretnék elnyerni: négyen függetlenként, egyikük pedig a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A település választásra jogosult 814 lakosa egyetlen szavazókörben adhatja le voksát.

Veszprém megyében Dörgicsén is időközi polgármester-választást tartanak, mert a település eddigi, független vezetője lemondott tisztségéről. A választáson négy független jelölt indul, a szavazáson 252 helybéli vehet részt.

A Pest megyei Szentendrén a 7. számú egyéni választókerületben egyéni önkormányzati képviselőt választanak, mert a tisztséget eddig betöltő képviselő tavaly szeptemberben elhunyt. A szavazásra jogosult mintegy kétezer helyi lakos négy jelölt közül választhatja ki a képviselő utódját: a posztért a Fidesz-KDNP, a Társaság az Élhető Szentendréért, az LMP és a Magyar Munkáspárt jelöltje indul.

Vasárnapra egy időközi települési nemzetiségi választást is terveztek: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfényszaruban cigány települési nemzetiségi képviselőket választottak volna, a voksolás azonban jelöltek hiányában elmarad, így a településen legközelebb csak 2019-ben lehet cigány nemzetiségi önkormányzatot alakítani.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából