Ugrás a cikkhez
Reklám

A Jobbik Lázár János-féle budapesti forráselvonásra reagáló javaslatsorozatának első részében arra vonatkozóan fogalmazott meg ötleteket, hogy Budapest területén milyen egészségügyi fejlesztések lennének megvalósíthatók az olimpiai pályázat fel nem használt milliárdjaiból. Dúró Dóra, az oktatási és kulturális bizottság elnöke által megfogalmazott második ötletcsomag értelmében az egészségügy mellett az oktatásban is el lehet költeni ezeket a forrásokat.

A Valódi Nemzeti Konzultáció során a válaszadók 91 százaléka vélte úgy, a jómódúak könnyebben jutnak diplomához, ezért szükség van egy közel 10 éve elhúzódó ösztöndíjrendezésre - emlékeztetett rá a képviselő asszony. Az államilag finanszírozott férőhelyek száma pedig - folytatta Dúró - a 2010-es 68 ezerről 57 ezerre esett vissza, tehát ezt is ki lehetne bővíteni.

Korábban mind Balog Zoltán, mind Rétvári Bence arról beszélt, az olimpiarendezés elnyerése esetén több kollégiumi férőhelyet lehetne létesíteni. A HÖOK reprezentatív felmérése szerint Budapesten mintegy négyezer kollégiumi férőhely hiányzik, így ez a felszabaduló pénz egyik lehetséges hasznosítási formája Budapesten.

A Jobbik figyelmeztetett rá, hogy az Európai Unió nemzeti érdekeket semmibe vevő elosztási rendszere, vagyis a konvergenciakritériumok miatt a budapesti egyetemek uniós forrást nem tudnak felhasználni, arra nem is pályázhatnak. Ez óriási tehertétel a fővárosi felsőoktatási intézmények számára, az olimpiai pályázat visszavonása révén felszabaduló forrásoknak ez szintén egy hasznos fővárosi felhasználási módja lehetne - véli az oktatási és kulturális bizottság elnöke.

(Kuruc.info)

Kapcsolódó: Jobbik: Lázár nem fenyegetheti kukoricán térdepeltetéssel Budapestet





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából