Ugrás a cikkhez
Reklám

Szilágyi György országgyűlési képviselő közleménye:

A Jobbik frakciójának több képviselőjével még a tavalyi év végén javaslatot nyújtottam be a Büntető Törvénykönyv módosítására, amely a Szent Korona fokozottabb büntetőjogi védelmének megteremtésére irányult. Számos esetben történt meg ugyanis az, hogy magyarságunk egyik legfőbb jelképét, a Szent Koronát gyalázták meg egyes elkövetők, néha – szerintük – művészi vagy vicces köntösbe bújtatva ezen jogsértő tevékenységüket. Az ügyészség az általam tett feljelentéseket több esetben is azzal utasította el, hogy a bűncselekménnyel nem konkrétan az Ország Házában található Szent Koronát gyalázták meg, mivel csupán egy ábrázolásról van szó, tehát a Korona mására nézve követték el a jogsértést. A törvényjavaslatunk arra irányult, hogy a Szent Korona ilyen megjelenítése a jövőben vonjon büntetést maga után.

Az igazságügyi bizottság a mai napon tárgyalta meg javaslatunkat, amelyet a Fidesz- és az MSZP-nagykoalíció nem támogatott. A megbeszélésen megjelent Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Sódor István fővárosi főügyész is. A vita során a főügyész elismerte, hogy a feljelentés elutasításánál az alárendeltségében működő kerületi ügyészség tévedett és hibázott, amikor a Jobbik feljelentését olyan okkal utasította el, miszerint csak a konkrét jogtárgy (tehát a Parlamentben található Szent Korona) sérelme esetén valósul meg a bűncselekmény, így például a korábban Kossuth Lajos fejére micisapkaként odarakott Szent Korona-megjelenítés nem valósított meg bűncselekményt. A főügyész szerint ugyanis a gyalázkodó, tiszteletlen ábrázolás is büntetendő, bár a törvényi tényállás ezt nem foglalja magában, de a törvény szelleméből kiindulva – értelmezése szerint – ilyen esetben is büntetéssel nézhet szembe az elkövető.

Reményeink szerint a jövőben az ügyészségek is törvényesen fognak eljárni, és nem utasítják el azért a feljelentést, mert szakmai hozzá nem értésükből adódóan nem tudják a jogot megfelelően értelmezni, vagy esetleg lustaságból és hanyagságból nem akarnak valódi munkát végezni. Elvárjuk ugyanis, hogy miután a parlament a Jobbik javaslatára még korábban elfogadta a Szent Koronát védő büntetőjogi tényállást, az ügyészség szerezzen is érvényt a törvénynek és kerüljön sor azok megbüntetésére, akik a magyarság egyik legfőbb jelképének meggyalázására vetemednek.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából