Ugrás a cikkhez
Reklám

Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. Még élesebben is megfogalmazták ezt: védettségi igazolvány nélkül nem lesz szabad nyara senkinek sem.



Illusztráció: beol.hu

Így akiknek nincs védettségi igazolványa, az augusztusig biztosan nem mehet moziba, színházba, étterem belső tereibe, szállodákba vagy sporteseményekre. A többit aztán meglátjuk… Az eddigi ígéretek utóéletét tekintve biztosak lehetünk benne, hogy azután sem.

Hogy ezt milyen alapon teszik? A nemzeti konzultációra hivatkoznak. Mint ismeretes, „a résztevők 65 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól” – olvasható ki az eredményekből.

Magáról a konzultációról korábban már kifejtettük álláspontunkat, hogy a konzultáció nem feltétlenül illik rá, hiszen a kérdések manipulatívak, és nem fednek le minden választási lehetőséget. De jobban górcső alá véve az egészet, a nemzeti hozzátoldást is elfelejthetjük.

Ugyanis az „újraindításról” szóló „konzultációban” mindössze 528 ezren mondták el a véleményüket, személyes véleményem szerint köszönhetően annak, hogy valós válaszadási lehetőségek nem voltak, így hát sokan elkezdhették kitölteni, de mérgükben inkább be sem fejezték.

Mindezen túl az eredmény azért rámutat egy-két dologra. Például arra, hogy nincs túl nagy legitimációja, még úgynevezett demokrata szempontból sem. Magyarország lakossága 2019-es adatok alapján hivatalosan 9,773 millió fő. Ebből 528 ezer állampolgár vett részt a „konzultálásban”, ami az ország lakosságának megközelítőleg 5 százaléka. A résztvevő 528 ezer embernek a 65%-a támogatta a védettségi igazolványt, tehát körülbelül 343 ezren. Ez nagyságrendileg az ország lakosságának 3-4% között mozog!

Nyilván nem akarok, ahogy mondani szokás, demagóg lenni, tisztában vagyok vele, hogy nem reális elvárni, hogy minden egyes polgár részt vegyen egy ilyen konzultáción, de ha csak a korábbi évek tapasztalatait vesszük alapul, azt látjuk, az ezt megelőző nemzeti konzultációk többeket érdekeltek.

Egy olyan ügyben, amelyről most már látható, hogy komoly és teljesen felesleges feszültségeket szít az emberek között, arra hivatkozni, hogy 343 ezren helyeselték, igencsak vérlázító. Kíváncsi volnék, vajon ma mi a véleménye annak körülbelül 9,4 millió magyar állampolgárnak, akik semmilyen formában nem mondtak igent a védettségi igazolványra…

Lantos János – Kuruc.info 

Kapcsolódó: Toroczkai megsemmisítette a védettségi igazolványát





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából