Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Amerikai Humanista Szövetség 1996-ban még piedesztálra emelt egy világhírű tudóst, ma viszont már leradírozná a térképről.



Richard Hawkins 2011. szeptember 18-án (fotó: David Levenson / Getty Images)

A neves evolúciós biológus a korabeli indoklás szerint kiemelkedő tudományos ismeretterjesztői munkásságáért kapta az elismerést. A mémelmélet atyjának számító Richard Dawkins olyan sikerkönyvek szerzője, mint Az önző gén és A hódító gén.

A szövetség most viszont már úgy véli, hogy Dawkins megnyilatkozásai "ellentétesek a humanista értékekkel", mert

tudományos párbeszédnek álcázva szól lekezelően egyes elnyomott társadalmi csoportokról.

Konkrét megszólalást ugyan nem idézett tőle a szervezet, de azt jelezték, hogy a transzneműek és a feketék öndefiníciójáról szóló vitaindító szavainál telt be a pohár náluk - írja a Forbes nyomán az Index.

Hiába előzékenykedett az aberráltakkal, egy tweet elég volt "a halálos ítélethez"

Dawkins másfél héttel ezelőtt Rachel Dolezal esetén morfondírozott el nyilvános Twitter-bejegyzésében. Az amerikai négerek befolyásos "jogvédő" szervezetének egyik középvezetőjéről 2015-ben kiderült, hogy csak hazudta magának az "afroamerikai" felmenőket.



Mennyire kell hülyének lenni ahhoz, hogy ezt a nőt négernek higgye valaki?...

Ennek apropóján tweetelte ki Dawkins azt, ami most vélhetően egy díjába került:

Rachel Dolezalt mindenki elítélte, amikor feketeként határozta meg önmagát. Ha viszont egyes férfiak nőként, egyes nők pedig férfiként határozzák meg magukat – akkor azt becsmérlik, aki meg akarja tagadni tőlük az öndefiníció jogát. Vitassuk meg ezt!

Richard Dawkins egyébként szintén 2015-ben világossá tette már az álláspontját az ún. transzneműekkel kapcsolatban. Akkor azt írta, hogy "a kromoszómái alapján egy transz nő nem nő, az identitását tekintve viszont lehet az". Hozzátéve, hogy

előzékenységből ő maga is nőként hivatkozna rá.

A mostani felzúdulást Dawkins egy elméleti vitaindító sajnálatos félremagyarázásának tartja.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából