Ugrás a cikkhez
Reklám

Olivier Zajec francia politológus szerint a francia elnök (sorrendben legutolsó) döntése az orosz megrendelésre készült Mistral típusú deszanthajókról végzetes, rövidlátó, és teljességgel aláássa Franciaország mint partner reputációját. A neves közíró Marianne című francia újságnak adott interjút.

Hollande elnök hónapok óta igyekszik az USA nyomásának eleget tenni azzal, hogy húzza-vonja a már legyártott első hajó, a Szevasztopol átadását, mind hátrább és hátrább tolva a határidőket, egymásnak ellentmondó döntéseit a széljáráson kívül az ukrajnai helyzet rendezetlenségével indokolva. Zajec véleménye szerint ily módon Hollande nem csak szavahihetőségét engedi kétségbe vonni, de Franciaország katonai potenciálját is veszélyezteti, mivel a francia fegyvergyártás mindig alternatívát kínált az USA katonai technológiáival szemben. Ez az álláspont a politológus szerint nem csak francia érdekeket rombol, de egész Európa katonai potenciálját kérdőjelezi meg.

Az elmúlt hétvégén orosz tengerészgyalogosok tűntek fel a már kész Vladivosztok fedélzetén, a hajó „biztonsági berendezéseinek őrzése” céljából. A hajón 24 órás őrséget áll a több tucat deszantos, kik a Balti- és a Csendes-óceáni flotta képviseletében tartózkodnak a fedélzeten.



A "láncravert" Mistral és az orosz deszantosok gyülekezője

A még épülő Szevasztopol is a Saint-Nazare-i dokkban található, előrehaladott készenléti állapotban.

Derek Muir
London

(Forrás itt.)



Friss hírek az elmúlt 24 órából