Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy születésekor nőneműként regisztrált német a nemi megjelölés megváltoztatását kéri az anyakönyvi kivonatában, de nem akar férfi sem lenni.

Német hírportálok beszámolói szerint a Vanja keresztnevű 25 éves, szakállas fiatal a Hannover melletti Gehrden anyakönyvi hivatalának küldött beadványában kérte, hogy a születési anyakönyvi kivonatában a nemet jelölő kifejezést helyettesítsék a "köztes/egyéb" kifejezéssel.

Kérését azzal "indokolta": szerinte nem igaz, hogy csak nők és férfiak vannak a világon.

Kezdeményezését támogatja egy aktivistacsoport, amely jelezte, hogy akár az alkotmánybíróságig is elviszik az ügyet, ha kell.

Németországban több mint tíz éve egy "interszexuális személy" (már ilyen is van, ezért az LMBTQ-t célszerű egy I-vel is bővíteni, nehogy már a buzik is diszkriminatívak legyenek - a szerk.) sikertelenül kezdeményezte, hogy a személyi igazolványában ne a nő és ne a férfi, hanem "egy harmadik nem" szerepeljen. Tavaly viszont változott a német jogrend viszonya a nemhez: bevezettek egy törvényt, amely szerint a nem megjelölése nélkül is anyakönyveztetni lehet azokat csecsemőket, akikről születésükkor nem dönthető el egyértelműen, hogy lányok-e vagy fiúk.

"Jogvédők" azonban további lépéseket sürgetnek az "interszexuális emberek" helyzetének "javításáért". El akarják érni például azt, hogy ne műtsenek meg csecsemőket a nemük meghatározása céljából.

"Becslések szerint" Németországban nagyjából 80 ezer olyan személy él, akiknek "a nemét nem lehet pontosan meghatározni".

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából