Ugrás a cikkhez
Reklám

Terrorista tettként kezelik azt a késes támadást, amely szombaton késő este történt Párizs belvárosában: egy férfi halálra sebzett egy járókelőt, négyet pedig megsebesített, kettőt közülük súlyosan.

A merénylőt – aki „Allahu akbárt” (Allah a legnagyobb) – kiáltozva követte el támadását, a gyorsan beavatkozó rendőrség agyonlőtte.

A terrortett elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a szócsöveként működő Aamák hírügynökségen keresztül, ám nem szolgált állítására bizonyítékkal, sem pedig részletekkel az elkövetőről, csupán annyit közölt róla, hogy a szervezet „katonája”. Az Iszlám Állam ezt a kifejezést gyakran használja propagandacélból akkor is, ha semmi köze az elkövetőhöz. (Vagyis szervezetileg nincs köze, ideológiailag, vallásilag és felbujtóként annál inkább - a szerk.)

Egy szemtanú szerint a támadó a kiérkező rendőrökre is rá akart támadni, akik előbb sokkolóval próbálták ártalmatlanná tenni, ám kénytelen voltak lőni.



Rendőrök egy lezárt utcaszakaszon Párizs belvárosában, ahol egy férfi késsel járókelőkre támadt 2018. május 12-én (MTI/AP/Thibault Camus)
Gerard Collomb francia belügyminiszter tweetüzenetben méltatta a rendőrség „higgadt és gyors reakcióját, amellyel a támadót ártalmatlanná tette.”

Emmauel Macron francia elnök közölte, hogy országa nem enged a „szabadság ellenségeinek”.

A támadó kilétéről egyelőre nem közöltek semmit a francia hatóságok.

Frissítés: Nyolc sebesült, egy csecsen

Késsel támadt a járókelőkre egy férfi Párizsban tegnap este az egyik legforgalmasabb sétálóutcában. A férfi nyolc embert sebesített meg, egy ember a helyszínen vesztette életét, kettejüket kritikus állapotban szállították kórházba.

A Straitstimes információi szerint az áldozat egy harmincas éveiben járó férfi, míg a két súlyos sérült egy 34 éves férfi és egy 54 éves nő, akik azóta már túl vannak az életveszélyen.

Gérard Collomb francia belügyminiszter ezt megerősítette, a sajtónak elmondta, meglátogatta a hölgyet, aki a legsúlyosabb sérüléseket szenvedte, már jobban van, túl fogja élni.

A rendőrök a támadás hírétől számítva kilenc perc múlva végeztek a támadóval, az egyik hatósági személy megpróbálta sokkolóval megállítani a tettest, de úgy tűnik nem járt sikerrel, így végül lelőtték a késelőt.

A francia média vasárnap reggel rendőrségi és ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a támadó egy 21 éves, csecsenföldi születésű férfi volt, akit ujjlenyomatai alapján azonosítottak a nyomozóhatóságok, mert nem voltak nála személyi okmányok. A hatóságok kihallgatás céljából előállították a támadó szüleit.

(MTI)

Korábban írtuk: Késsel támadt járókelőkre egy férfi Párizsban





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából