Ugrás a cikkhez
Reklám

Az indiai hatóságok nagy erőkkel indítottak keresést egy szikh szeparatista prédikátor elfogására, a művelet egyelőre nem járt sikerrel, de 78 követőjét őrizetbe vették - derült ki a helyi hatóságok vasárnapi tájékoztatásából.

Amritpal Szingh az elmúlt hónapokban vált hírhedtté arról, hogy a 30 millió lakosú Pandzsáb vidéki területein radikális szikhizmust hirdetett. Azt is követelte, hogy a területen teremtsék meg a Khalisztán nevű szikh szeparatista államot.



Amritpal Szingh - a sárga tökfödős úriember hasonlóan rokonszenves kísérői társaságában (kép: India Today/WhatsApp)

A 30 éves prédikátor és kardokkal, késekkel, továbbá kézi fegyverekkel felfegyverkezett követői a múlt hónapban megrohamoztak egy rendőrőrsöt, miután Szingh egyik segítőjét letartóztatták állítólagos testi sértés és emberrablási kísérlet miatt.

A legszentebb szikh templomnak, az Aranytemplomnak otthont adó Amritszár külvárosában történt nappali támadásban több rendőr megsebesült, és a hatóságok a szeparatista vezető keresését rendelték el, hogy őrizetbe vegyék.

A pandzsábi rendőrség a szombati hatósági műveletek megindítása után később bejelentette, hogy 78 embert letartóztatott, de magát a prédikátort nem.

A helyi média szerint a rendőrség vasárnap nagy erőkkel vonult ki Pandzsábban, különösen a vidéki területeken és Szingh faluja, Dzsallupur Khera környékén.

A rendőrség közölte, hogy a helyzetet ellenőrzése alatt tartja, a polgárokat pedig arra kéri, hogy ne higgyenek a pletykáknak, miközben folyik a hajtóvadászat.

A helyi média arról számolt be, a régió kormánya éjfélig elrendelte a mobilinternet felfüggesztését, hogy megakadályozza a hamis információk terjedését a közösségi oldalakon és az esetleges utcai erőszakot.

Az ilyen intézkedések bevett gyakorlatnak számítanak, különösen a Pakisztánnal vitatott Kasmír északi részén fekvő, nyugtalan területen. Az 58 százalékban szikhek és 39 százalékban hinduk lakta Pandzsáb államban az 1980-as években és az 1990-es évek elején erőszakos szeparatista mozgalmak indultak a khalisztáni mozgalom érdekében, amelyeknek több ezer halottja volt.

Az erőszak 1984-ben tetőzött, miután a hadsereg megtámadta a szeparatistákat az Aranytemplomnál, és legalább 400 embert megölt, köztük a hely radikális vezetőjét, Dzsarnail Szingh Bhindranvalét.

Ez az esemény vezetett ahhoz, hogy néhány hónappal később, október 31-én szikh testőrei meggyilkolták Indira Gandhi miniszterelnököt. Ezután szikh-ellenes zavargások törtek ki az országban, amelyekben ezrek haltak meg. A lázadás azóta veszített lendületéből, mivel legfontosabb képviselői Kanadába, Ausztráliába és máshová távoztak.

India gyakran panaszkodott ezeknek a fogadó országoknak a szeparatista diaszpóra tevékenységére, amely Újdelhi szerint hatalmas pénzügyi támogatással újjáélesztheti a mozgalmat.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából