Ugrás a cikkhez
Reklám

Ukrajna nagyvárosaiból és a fővárosokból is elkezdte „evakuálni” diplomatáit Oroszország – írja a New York Times egy magas rangú ukrán biztonsági tisztre hivatkozva, aki szerint január 5-én 18 diplomata szállt fel buszokra, és indult útnak Moszkvába.



Az orosz nagykövetség épülete Kijevben (fotó: Andrei Ratmirov TASSZ / Getty Images)

Az értesülések szerint a 18 diplomatát körülbelül 30 további követte az azt követő napokban Kijevből és a nyugat-ukrajnai lvivi konzulátusról, és további két másik orosz konzulátus diplomatáit felszólították, hogy készüljenek fel Ukrajna elhagyására – mondta a biztonsági tiszt.

Ukrán és amerikai tisztségviselők szerint az orosz nagykövetségek felszámolása részben propaganda, részben egy fenyegető konfliktusra való felkészülés lehet.

Az elmúlt napokban történt távozások sokak szerint összefüggésben lehetnek az ukrán minisztériumokat ért múlt heti kibertámadásokkal is. A Microsoft és az Egyesült Államok kormányának jelentései szerint az ukrán hálózatokba az előzőnél sokkal pusztítóbb kártevőket is telepítettek, amelyeket még nem aktiváltak.

Eközben Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatot tervez: hatalmas, tankokkal, rakétákkal és csapatokkal megrakott vonatkonvojok tartanak Oroszország nyugati része felé, látszólag az ukrán határhoz.

Közben Ukrajna sem tétlenkedik. Az ukrán sajtó szerint ugyanis február elejétől április elejéig közös hadgyakorlatot terveznek az Egyesült Államokkal, amelyet a Lengyelországhoz közeli Lviv megyében tartanak. A hírek szerint a februári hadgyakorlat a NATO-előírások szerint zajlik majd, és a NATO-országok kiképzői irányítják.

Eközben a washingtoni vezetők továbbra is úgy ítélik meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem döntött a megszállásról. Az amerikai tisztviselők úgy gondolják, Putyin arra a következtetésre jutott (nem is értjük, mi alapján... - a szerk.), hogy az Egyesült Államok és más országok felfegyverzik Ukrajnát, így pedig fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország elveszíti katonai előnyét.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung eközben arról cikkezett, hogy Vlagyimir Putyin számára Ukrajna csak az első lépés lenne Oroszország számára. A lap szerint az orosz elnök célja, hogy "egész Európában Oroszországé legyen a vezető szerep, és diktatúrát alakítson ki". Hozzátették: mindez sokkal inkább feltételezés, mint bizonyított tény. Igazán rendes tőlük, hogy még nem kezelik tényként...

(Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából