Ugrás a cikkhez
Reklám

Elhunyt 76 éves korában Ibrahim Boubacar Keita, Mali megbuktatott elnöke - közölte a volt államfő egykori igazságügyi minisztere és egyik tanácsadója.

Keita halálának oka egyelőre nem ismert. Volt tanácsadója azonban arról számolt be, hogy a volt elnök a bamakói otthonában hunyt el.

Keita 2013 szeptemberétől 2020 augusztusáig állt a nyugat-afrikai ország élén egy turbulens időszakban, amikor iszlamisták erőszakhulláma borította vérbe Mali központi és északi térségeit, gyorsan megcsappantva Keita népszerűségét.

Az egyik tüntetési hullám idején, 2020 augusztusában katonák egy csoportja - Assimi Goita ezredes vezetésével - megbuktatta Ibrahim Boubacar Keita elnököt. A katonai hatalomátvétel széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki. Ezt követően Bah N'Daw elnök és Moctar Ouane miniszterelnök vezetésével új kormányzat jött létre, amely - Goita beleegyezésével - elindította a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) nyomására azt a rendezési folyamatot, amelynek értelmében 18 hónap után civil elnök kezébe tervezték átadni a hatalmat, majd választásokat kiírását ígérték 2022. február 27-én.

Goita 2021 májusának végén másodjára is katonai puccsal ragadta meg a hatalmat Maliban, ezúttal saját magát helyezve az átmeneti elnök tisztségébe.

A választások kérdésében mindazonáltal rendkívül kevés elmozdulás volt, a katonai vezetés pedig 2022 január elején ismertette azon tervét, hogy akár öt évvel is elhalasztaná a voksolást.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából