Ugrás a cikkhez
Reklám

Mexikóban 2018-ban több mint 33 ezer ember vált gyilkosság áldozatává, s ez ezt jelenti, hogy a latin-amerikai ország minden eddiginél rosszabb évet zárt. Az új államfő szerint létre kell hozni egy nemzeti gárdát, amely segíthet a bűnözés elleni harcban.

A statisztikák szerint a legtöbb gyilkosság a kábítószer-csempészéssel, illetve a bűnbandák közötti összecsapásokkal hozható összefügésbe, s 33 341 áldozat döntő többségét férfiak teszik ki: a nők közül „csupán” 861-et öltek meg tavaly. 2017-ben 28 866 embert gyilkoltak meg Mexikóban, ez 15,5 százalékkal kisebb, mint a tavalyi adat. A szomszédos USA-ban is magas az emberölések száma, ám az Egyesült Államok az arányokat tekintve jócskán elmarad Mexikó mögött: a Mexikónál közel háromszor több, 326 millió ember lakta USA-ban 17 284 embert öltek meg tavaly.

Mexikóban a kábítószer-csempészés a helyi bűnözők legjövedelmezőbb „szakága”, az amerikai piacra termelő bűnözők vesztegetéssel, illetve megfélemlítéssel próbálják megbénítani az ellenük harcoló mexikói hatóságokat. A mexikói kormány 2006-ban engedélyezte, hogy a hadsereg is részt vegyen a kábítószer-maffia elleni harcban, azóta több mint kétszázezren haltak meg, s az áldozatok között politikusok, újságírók, bírók és rendőrök is nagy számban akadnak. 2019 első újságíró áldozata Rafael Murua volt, aki már az őt ért halálos fenyegetések miatt rendőri védelem alatt állt. A 34 éves újságírót a helyi polgármester is megfenyegette.

A Deutsche Welle német hírportál szerint Mexikóban az erőszakos bűncselekmények kilencven százalékánál nem büntetik meg az elkövetőket.

Míg a korábbi államfő Enrique Pena Nieto elsősorban arra próbált összpontosítani, hogy elfogják a legnagyobb bűnbandák vezetőit, a tavaly decemberben hivatalba lépett elnök, Manuel López Obrador azt szorgalmazza, hogy hozzanak létre egy nemzeti gárdát, amely ugyancsak felveheti a harcot a bűnözőkkel. Az alsóház már elfogadta a javaslatot, ám azt még a felsőháznak is támogatnia kell.

(HVG)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából