Ugrás a cikkhez
Reklám

Washington reményei szerint az atomfegyver-mentesítés legnagyobb része 2020-ig megtörténik a Koreai-félszigeten – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője szerdán Szöulban.

Az amerikai külügyminiszter – mint a közlemény ismertette – azt hangoztatta, hogy a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése az Egyesült Államok által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően „ellenőrizhető és visszafordíthatatlan” lesz.

Pompeo megfogalmazásában Washingtonnak „jó oka van” azt remélni, hogy ez az atomfegyver-mentesítés még 2020-ig, azaz az amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megtörténik.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szingapúri csúcsértekezletén megállapodtak-e pontos menetrendben, Pompeo nem válaszolt, csupán megismételte, hogy „jó okunk van a reményre”. Hozzátette azonban: „még sok az elvégzendő munka”. Nem válaszolt a külügyminiszter arra a kérdésre sem, hogy a Szingapúrban a két vezető politikus által aláírt dokumentumban miért nem szerepel az atomfegyver-mentesítés konkrét menetrendje.

A „teljes” atomfegyver-mentesítés magában foglalja az ellenőrizhető és visszafordíthatatlan leszerelést is – hangoztatta Mike Pompeo. „Vitatkozhatunk még szavakon, de biztosíthatok mindenkit, hogy ez szerepel a dokumentumban” – szögezte le a tárcavezető. Hozzáfűzte: az ellenőrzés módjairól már megkezdődött az egyeztetés.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából