Ugrás a cikkhez
Reklám

Oroszország lekapcsolta a fehér nacionalista Daily Stormer oldalt, miután az .ru végződésű domainnévvel jelent meg az interneten.

A Der Stürmer propagandalap mintájára elnevezett weboldal bírálatok kereszttüzébe került az Egyesült Államokban, miután támogatta a Virginia állambeli Charlottesville-ben megtartott fehérvédő megmozdulást.

Az oldalt először a Google kezdte el blokkolni, majd a Facebook is tiltani kezdte a rá mutató linkeket. Aztán a "sötét webre" költözött, majd egy orosz domainen talált menedéket – ezt szüntették most meg.

Andrej Zsarov, az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóságként működő Roszkomnadzor vezetője a hatóság döntését azzal indokolta, hogy a weboldal a neonáci ideológiát népszerűsíti, valamint faji, nemzeti és egyéb típusú társadalmi viszályt szít. Hozzáfűzte, hogy Oroszország "rendkívül szigorú" szabályozással lép fel a szélsőségességnek a világhálón való megjelenése ellen.

Az amerikai oldal törlését csütörtöki sajtóértekezletén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő is megerősítette. Egyúttal hasonló fellépésre hívta fel a többi országot, ha Oroszország a területén szélsőséges tevékenységre uszító online kiadványok megszüntetését kéri tőlük.

Időközben kiállt a Daily Stormer mögül a Cloudflare is, ami egyfajta pajzsként működött.

(MTI korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából