Ugrás a cikkhez
Reklám

Feltételesen szabadlábra helyezik O. J. Simpsont, az egykori amerikaifutball-sztárt és színészt – számolt be rendkívüli hírben az ügyben illetékes testület döntéséről a BBC News.



O.J. Simpson a meghallgatásán 2017. július 20-án

Mint ismert, Simpsont 1995-ben felmentették a kettős gyilkosság vádja alól, ám fegyveres rablás és más bűncselekmények miatt 2008-ban elítélték. (A 2007-es eset során többedmagával két sportemléktárgy-kereskedőtől egy Las Vegas-i szállodai szobában fegyverrel próbált meg elvenni több olyan relikviát, amely korábban az ő tulajdonát képezte.) O. J. Simpsont akkor napra pontosan 13 évvel azután találta bűnösnek a bíróság, hogy egy nagy médianyilvánosságot kapott eljárás során 1995-ben felmentették volt felesége, Nicole Brown Simpson és az asszony barátja, Ron Goldman megölésének vádja alól.

A hetvenéves Simpson feltételes szabadlábra helyezésről szóló meghallgatását, amelyet nagy médiaérdeklődés övezett, csütörtökön tartották a Nevadai-sivatagban található a Lovelock fegyintézetben. A döntés szerint O. J. Simpson októberben szabadul.

A nevadai meghallgatáson a feltételes szabadlábra helyezésről döntő bizottság egyöntetűen döntött az ügyben, hivatkozva jó magaviseletére és arra is, hogy korábban nem volt elítélve bűncselekményért. Szintén segített ügyén, hogy a bizottság úgy találta, kicsi a bűnismétlés esélye, és meggyőző az elítélt szabadulás utáni időkre vonatkozó részletes terve is.

Simpson a 2008-as ítéletben harminchárom éves börtönbüntetést kapott, és az ítélet szerint legkorábban kilenc év után volt feltételesen szabadlábra helyezhető. Ezt a kilenc évet mára leülte az elítélt.

A meghallgatást tartó bizottság Nevada állam fővárosában, Carson Cityben gyűlt össze, O.J. Simpson pedig videokonferenciás kapcsolaton keresztül válaszolt a testület kérdéseire a börtönből. A meghallgatást a televíziók élőben közvetítették, ami, ahogy ezt a Guardian tudósítása megjegyzi, emlékeztetett az akkor az évszázad perének kikiáltott, 1995-ös per körüli médiafelhajtásra.

Habár az 1995-ös büntetőügyben felmentették, az 1997-ben a Goldman-család által indított polgári perben felelősnek találták ex-felesége és az asszony barátjának haláláért. A polgári peres eljárás miatt Simpson csődbe ment, bár az NFL (az amerikai profi futball liga) nyugdíjából gondtalan életet élhetett.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából