Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy fegyveres szerdán behatolt az iráni parlament épületébe, és tüzet nyitott a biztonsági őrökre. Egyiküket lábon lőtte, majd elmenekült a helyszínről – jelentette a Farsz és a Mehr félhivatalos iráni hírügynökség. Más források négy fegyveresről számolnak be.

Elias Hazrati képviselő azt mondta, a támadók AK-47-es gépkarabélyokkal és egy pisztollyal nyitottak tüzet a parlamentben.

A támadó személyazonossága, valamint indítékai egyelőre nem ismeretesek. Egyes jelentések szerint a lövöldözés folytatódik a parlamentben, és a támadó túszul ejtett néhány embert. Később azt írták, egy biztonsági őr életét vesztette, és nyolcan megsebesültek.

A Tasnim iráni hírügynökség azonban közölte, hogy heten haltak meg az iráni parlament elleni támadásban, és a fegyveresek négy túszt is ejtettek.

Egy szemtanú a Reutersnek azt mondta, hogy a biztonságiak benyomultak a parlament épületébe, és az incidens már véget ért.

„A parlamentben voltam, amikor a lövöldözés történt. Mindenki döbbent és rémült volt. Láttam két véletlenszerűen lövöldöző embert” – fogalmazott egy képviselő.

A BBC azt írja, az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatolláhnak a sírhelyét is megtámadták, a helyszínen ugyancsak lövöldözés tört ki.

Az IRNA hírügynökség arról számolt be, hogy a négy közül az egyik támadó – a Farsz szerint egy nő – felrobbantotta magát, miután lövéseket adott le. Egy másik támadót az őrök lőttek le. Rajtuk kívül egy ember életét vesztette, öten pedig megsebesültek.

Az Iszlám Állam szunnita dzsihadista szervezet jelentkezett az iráni parlament és a teheráni Khomeini-mauzóleum elleni szerdai támadás elkövetőjeként – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió, amelyet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézett.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából