Ugrás a cikkhez
Reklám

A moldovai kormányfő szerint országa továbbra is az Európai Unió tagja akar lenni - szögezte le szerdán Pavel Filip moldovai kormányfő, aki hevesen reagált a moldovai államfő előző nap Moszkvában tett kijelentésére.

Igor Dodon szocialista oroszbarát elnök oroszországi hivatalos látogatásán, Vlagyimir Putyin elnökkel tartott közös sajtóértekezletén kifogásolta az EU-moldovai társulási szerződést, azt állította, hogy annak 2014-es megkötése óta a kétoldalú kereskedelem visszaesett, és leszögezte, hogy Chisinau nem alapozhatja az unióhoz fűződő viszonyát oroszellenes retorikára. Azt is mondta, hogy a 2018-as parlamenti választásokat követően alakuló új kormány hatályon kívül helyezi a társulási szerződést.

Pavel Filip, a jelenlegi Európa-barát kormány feje szerdai közleményében kiemelte, Moldova alkotmánya nem teszi lehetővé az elnöknek, hogy ilyen döntéseket hozzon vagy akár bejelentsen. Dodon Moszkvába tett kijelentését “puszta retorikának” minősítette.

Oroszország kereskedelmi embargót vezetett be a moldovai gyümölcs- és zöldségszállítmányokra, miután Chisinau aláírta a társulási szerződést az EU-val. Igor Dodon keddi moszkvai útja volt az első külföldi látogatása novemberi megválasztása óta. A politikus elnökválasztási kampánya során kilátásba helyezte, hogy népszavazást ír ki az EU-val fenntartott kapcsolatokról.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából