Ugrás a cikkhez
Reklám

Álarcos diákok autógumikat égettek és útakadályokat építettek hétfőn a venezuelai San Cristóbalban, tiltakozásul a Nicolás Maduro szocialista elnök elmozdításáról kezdeményezett népszavazás felfüggesztése ellen – közölték szemtanúk.

Több száz diák tüntetett a kolumbiai határon fekvő városban. A Maduro-ellenes érzelmeiről ismert város volt az elmúlt két év során összesen 43 ember életét követelő tüntetések során elkövetett legsúlyosabb erőszak színhelye.

“Szabadságot akarunk” – skandálták a rendőrség és katonaság szeme láttára több utat is lezáró diákok. A hallgatók több városban, így Caracasban is megmozdulásokat szerveztek, az ellenzék főbb vezetői szerdára terveznek országszerte tiltakozó nagygyűléseket.

Az éles politikai megosztottság a venezuelai gazdasági válság következménye. A harmadik éve tartó recesszió következtében a lakosság élelmiszerhiánytól és meredeken emelkedő inflációtól szenved.

Ellenlábasai szerint az 53 éves Maduro nyílt diktatúrára törekszik az ellenzéki többségű törvényhozás figyelmen kívül hagyásával, ellenfelei bebörtönzésével, valamint a referendumnak a kormánynak behódoló bíróságok és választási hatóságok közreműködésével történő megakadályozásával.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából