Ugrás a cikkhez
Reklám

Az amerikai kormány olyan szigorúan titkos iratokat hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy az USA miképp tette lehetővé Izrael számára nukleáris fegyverkezési programjának végrehajtását.

A dokumentumok tanúsága szerint a Richard Nixon vezette amerikai kormány Golda Meier izraeli miniszterelnök 1969 szeptemberi amerikai látogatása előtt úgy döntött, nem kívánja megakadályozni az izraeli nukleáris fegyverek kifejlesztését.



Golda Meir (b), Richard Nixon (k) és Henry Kissinger (j) találkozója a Fehér Házban

A dokumentumokból kiviláglik: Washington nem kifogásolta azt sem, hogy Izrael nem hajlandó csatlakozni a nukleáris fegyverek elterjedését tiltó nemzetközi egyezményekhez, és a zsidó állam nem engedélyezi a Dimonában felépített nukleáris létesítmény ellenőrzését sem. Ezen kívül az USA ejtette egy korábbi javaslatát is, melynek értelmében az atomfegyverek elterjedését tiltó nemzetközi egyezmények Izrael részéről történő aláírásáért cserébe Washington Jerikó föld-föld rakétákat szállított volna Tel Avivnak.

A titkosság alól feloldott iratokból kiderült az is, hogy Nixon elnök arra utasította Henry Kissinger nemzetbiztonsági főtanácsadót, állítson össze egy bizottságot Joseph Sisco külügyminiszter-helyettes vezetésével, amelyben megvitatnák az izraeli nukleáris programmal kapcsolatos titkosszolgálati jelentéseket.

Rodger Davies, a Külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője el is ismerte: „nem tudjuk ráerőltetni az izraeliekre, hogy megsemmisítsék adataikat és a (nukleáris program) más elemeit, még kevésbé vagyunk képesek eltüntetni az emberek fejéből a bennük lévő technikai tudást”. Érdekes módon azonban az amerikai tisztségviselők manapság nem tanúsítanak hasonló megértést az iráni atomprogrammal kapcsolatban.

Két hónappal a Nixon-Meir találkozó előtt Rodger Davies azt írta, hogy a „kisebbik rossz lenne”, ha az USA beleegyezne az izraeli nukleáris fegyverek létrehozásának lehetőségébe.

Izrael a Közel-keleten az egyetlen ország, amely atomfegyvereket birtokol. 2008-ban Jimmy Carter - aki 1976 és 1980 között az USA elnöke volt - arról beszélt, hogy Izraelnek legalább 150 atombombája van. “Az USA több mint 12 ezer nukleáris fegyverrel rendelkezik, Oroszország ugyanennyivel, Nagy-Britannia és Franciaország több százzal, Izrael 150-nel” – jelentette ki egy sajtóértekezleten Jimmy Carter.

1986-ban Mordechai Vanunu, a dimonai nukleáris üzemben 1976 és 1985 között dolgozó technikus egyik interjújában azt mondta, hogy Izraelnek 200 nukleáris bombája van. Izrael nem csatlakozott a nukleáris fegyverek elterjedését tiltó nemzetközi egyezményekhez, és nem hajlandó nemzetközi ellenőröket sem beengedni atomlétesítményeibe. (Ami nem akadályozza meg Izraelt abban, hogy háborúval fenyegesse Iránt, mert feltételezése szerint a perzsa állam atomfegyverek előállításán dolgozik. Irán atomerőműveit ugyanakkor rendszeresen ellenőrzik a nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai, és Teherán az atomfegyverek terjedésének tiltására vonatkozó nemzetközi szerződéseket is aláírta.)

Perge Ottó - Press TV nyomán

Kapcsolódó:

- Kiderült, hogy Izrael már négy évtizede gyárt és birtokol vegyi fegyvert

- Akiknek mindent szabad: szakértők szerint 300 atomrobbanófejjel is rendelkezhet a zsidó terrorállam



Friss hírek az elmúlt 24 órából