Ugrás a cikkhez
Reklám

Két nagyobb katolikus oldal is komoly cenzúrával szembesült az elmúlt hétvége folyamán: a Katolikus Válasz blog és a karizmatikus.hu is a „közösségi alapelvek” áldozatául esett. E két oldal linkjei a közösségi felület egyetlen szegmensében sem oszthatók meg, a szerkesztők közel egy napja nem kaptak magyarázatot a helyzetre.

Vasárnap este jelentette követői számára a Katolikus Válasz (KV) blog Facebook-oldala, hogy egy korábbi cikküket (egészen pontosan ezt a lelki áldozásról szólót) a közösségi oldal rendszere nem engedi közzétenni, mivel az sérti a zsidó óriás „közösségi alapelveit”. Egy órával később már arról írtak, hogy a Facebook visszamenőleg törölte minden egyes bejegyzésüket, amelyben saját tartalmukra irányító hivatkozás volt. A lépés a mai újságolvasási szokások mellett egy-egy lap kivéreztetését is jelenti.




Ezzel párhuzamosan a Facebook letiltotta a KV linkjeit, így azok posztolását nem csak az oldal kezelői, de valamennyi felhasználó számára lehetetlenné tette. Sőt, privát üzenetekben sem továbbíthatók a hitvédelmi oldal tartalmai – a rendszer ekkor is a közelebbről nem részletezett közösségi alapelvekre hivatkozik.

A lap munkatársai már vasárnap este felülbírálati kérelmet nyújtottak be a kék-fehér cégóriás adminisztrátorainak, amire nem kaptak érdemi választ. Ahogy arról sem kaptak tájékoztatást, hogy munkájuk a közösségi alapelveket pontosan milyen módon sértette meg. 

A lap olvasóitól értesült arról, hogy a napokban hasonlóan járt a katolikus egyházon belüli karizmatikus mozgalomhoz tartozó karizmatikus.hu is. Az oldal domaincímét és tartalmait szintén nem lehet megosztani, illetve nem küldhetők el privát üzenetben sem.

Úgy tűnik, a nemzeti gondolat után a Facebook lecsapott a magyar katolikus hitvédelem hídfőállásaira is.

Nem ez az első alkalom, amikor a kék óriás diszkriminálja a keresztény sajtótermékeket. Korábban Köntös László, a református re-poszt blog állandó szerzője tudósította arról olvasóit, hogy a blogoldal Facebook-bejegyzései közül csak azt lehet hirdetni, amelynek nem ő a szerzője: a tapasztalat tehát az, hogy nem csak oldalakat, de azon belül konkrét személyeket is indexre tesz olykor a cég. Hozzá hasonlóan a Vasárnap.hu egyes szerzői is találkoztak a nyomásgyakorlás kisebb-nagyobb eszközeivel.

Mint emlékezetes, a sort a Kuruc.info nyitotta meg, amikor a zsidó óriáscég többször letiltotta lapunk közösségi oldalát, majd cikkeink megoszthatóságát, de jó ideje már a Facebook üzenetküldő rendszerében, a Messengerben is tiltott szónak számít a Kuruc.info.

(Vasárnap.hu nyomán)

Kapcsolódó:

- A Facebook csapdájában

- Harc a Facebook-cenzúra ellen: parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez a Mi Hazánk

- Budaházy György: Elég a Facebook-cenzúrából!





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából