Ugrás a cikkhez
Reklám

A Magyar Filmhíradó 1951. januári 1. száma adta hírül a szegedi Lenin-Sztálin-szobor 1950. december 29-i felavatását. Avató beszédet mondott Révai József, az MDP Politikai Bizottságának tagja, népművelési miniszter.

(Amennyiben nem indul, a videó Hundubon és VK-n megtekinthető.)













Elhangzó szöveg: Szeged. A szovjet hadsereg több mint hat éve szabadította fel ezt a nagyvárost. Szeged dolgozói az elsők között tapasztalták a nagy Sztálin atyai gondoskodását a magyar nép iránt. Szeged népe emelt Magyarországon először szobrot az újkori történelem legnagyobb alakjainak: Leninnek és Sztálinnak.

A szoboravatáson Révai József népművelési miniszter mond beszédet. [Révai József]: "Ez a szegedi szobor, a nemsokára Budapesten megvalósuló Sztálin-szobor a magyar nép lelkéből fakadnak, érzelmeit tükrözik, szeretetét fejezik ki azok iránt, akiknek nevéhez, akiknek eszméihez nemcsak a világtörténelem, hanem a magyar történelem legnagyobb fordulata is fűződik. Lenin és Sztálin-szobor leleplezése alkalmából elvtársaim, barátaim fogadjuk meg, hogy példát veszünk azokról, akiket e szobor ábrázol, állhatatosak leszünk a harcban és a munkában és mi is helyt állunk a békéért, a szocializmusért, a hazáért!" /vastaps, "Harcolunk a békéért!"/ Lenin és Sztálin első magyar szobra népünk hűségének és hálájának örök emlékműve lesz.

Kivonatos leírás: Szeged látképe a Tisza-partról (a Dóm tornyai és a Tisza-híd a távolban). A Rákosi Mátyás híd (Ma: Belvárosi híd) totálképe. Sztálin kép, "Sztálin nevével épül a világ" felirat a szoboravatáson, az egyik közeli épület homlokzatán. Az 1950. dec. 29-i ünnepségen Révai József mond beszédet (élő). Figyelő közönség (katonák, polgárok, diákok). Szoborleleplezés a Sztálin (ma: Móra) parkban.(V. B. Pincsuk és R. K. Taurity szovjet szobrászok kompozíciójának felnagyítása, Tápai Antal munkája), a tapsoló közönség körében Kvon O Dik, Huan Cen, Kiszeljov és Szmirnov. A szobor totálja és közelképe (a talapzat felirata: "Az ő vetésük érik az egész világon, e kor a kommunizmus építésének kora. Szeged, 1950. december 21. Hálája jeléül Szeged népe")

(Kuruc.info)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából