Ugrás a cikkhez
Reklám

Összefogtak a magyar politikai alakulatok székelyföldi szervezetei annak érdekében, hogy október 24-én este őrtüzekkel és az ég felé irányított fénycsóvákkal világítsák ki Székelyföld történelmi határait.




A tiltakozás előkészületeiről szóló hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón mindhárom magyar politikai szervezet – az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) – Kovászna megyei vezetője támogatásáról biztosította a szervező Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT).

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke emlékeztetett, a székelyek nagy menetelése elnevezésű rendezvényt megelőzően is összefogtak, és remélik, hogy az idei megmozdulás is épp olyan sikeres lesz, mint a két évvel ezelőtti akciójuk, melyen több tízezren vettek részt. Mint mondta, az elmúlt hetekben a Székelyföld szinte valamennyi határközségének az elöljáróival, lelkészeivel tárgyaltak, valamennyi településen bejelentették a demonstrációt, mely 17 óra 30 perckor mindenütt ökumenikus istentisztelettel kezdődik, a határok kivilágítására pedig 18 óra 45 perctől 19 óráig kerül sor.

A résztvevők eléneklik a magyar és a székely himnuszt, felolvassák az egységes kiáltványt, hogy nem értenek egyet a román kormány régiósítási terveivel, az egyetlen elfogadható alternatíva az autonóm Székelyföld régió. A szervezők elkészítették a plakátokat és a tájékoztató szórólapokat is, melyeken minden szükséges információt feltüntettek. A 750 kilométer hosszú határ kivilágítását 59 határtelepülés szervezi meg, a terv szerint egy önkormányzat átlagban három tüzet gyújt.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke rámutatott, újra egy asztalhoz ültek annak ellenére, hogy nehezményezik az SZNT-nek az EMNP melletti politikai szerepvállalását a tavalyi államfőválasztás idején. „A Székelyföld fontosabb annál, hogy a pártok miként látják a napi politikai kérdéseket" – mondta a szövetség politikusa. Hozzátette, a háromszéki határtelepülések polgármesterei egy kivételével RMDSZ-esek, és mindannyian kiveszik a részüket a szervezésből.

Balázs Attila, az EMNP Kovászna megyei elnöke elmondta, pártja mindig stratégiai partnere volt az SZNT-nek, és ez a későbbiekben is így lesz. „A közös célkitűzés az autonómia, ahol jelen vagyunk a közigazgatásban, ott segítünk a szervezésben" – tette hozzá. Kulcsár Terza József háromszéki MPP-elnök szerint már az összefogásnak mozgósító üzenete van: a kovásznai szívkórház, a himnuszügy is bizonyította, hogy nemzeti kérdésekben „nem lehet különutas politikát folytatni".

(Krónika)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából