Ugrás a cikkhez
Reklám

Orbán Viktor miniszterelnök a volt osztrák kancellárral, Wolfgang Schüssellel folytatott beszélgetést a Karmelita kolostorban. A magyar kormányfő többek közt Ukrajna Európai Unió- és NATO-tagsága ellen érvelt, Oroszország és az Egyesült Államok közötti biztonsági alkura figyelmeztetett, valamint felvázolta az unióval kapcsolatos elképzeléseit – írja az Index.

A Die Presse az Osztrák Külpolitikai Társasággal és az Egyesült Nemzetek Szervezetével közösen adta ki a European Voices nevű lapot, melyben most jelent meg Wolfgang Schüssel és Orbán Viktor beszélgetése.

A két politikus a Miniszterelnöki Hivatalnak otthont adó Karmelita kolostor könyvtárában beszélgetett.

Wolfgang Schüssel azzal indította mondandóját, hogy szerinte az elkövetkező tíz évben Közép-Európa a kontinens egyik legfontosabb régiójává válik, ezért a további bővítésre, a fokozott katonai biztonság szükségességére, az Európai Unió strukturális reformjára, a demokrácia minőségére és a jogállamiságra kell majd összpontosítani. A magyar kormányfőnek feltette a kérdést, hogy hogyan látja az elkövetkező 10 évet.

Orbán Viktor válaszában kifejtette, hogy nem vonja kétségbe a pozitív fejlődést Közép-Európában, de Európa nyugati részének virágzását illetően több kétsége van. Szerinte az a nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e az egész kontinenst egy unióban tartani.

A jóléti állam modellje elavult. Ha a nyugati országok fenn akarják tartani a magas jóléti szintjüket, anélkül, hogy gondoskodnának arról, hogy az emberek munkát vállaljanak, akkor a rendszernek vége. Ezért kell mindenkinek munkát biztosítani. Az embereknek csak teljesítmény árán szabadna elérniük a jólétet

– fejtette ki véleményét Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ott a biztonság kérdése, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte a nyugati társadalmakban a szabadságot és a biztonságot két egymással szembeni fogalomnak tekintik.

Harmadik kérdésnek a migrációt említette. Szerinte ha a nyugati országok nem elég erősek ahhoz, hogy a saját határaikat ellenőrizzék, valamint a jelenlegi ütemben folytatódik az illegális migráció, akkor ennek lehetnek olyan következményei, mint például párhuzamos társadalmak vagy a kulturális bizonytalanságok.



Fotó: Mónus Márton / Index

Wolfgang Schüssel a biztonságra kitérve az orosz–ukrán háborút említette meg. Megjegyezte, hogy Orbán Viktor nagyon sok kapcsolatot tartott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint megkérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy számított-e erre az agresszióra.

Hosszú-hosszú hónapokig nem. De két héttel a konfliktus kitörése előtt Moszkvában jártam, és láttam, hogy ez megtörténhet. Amikor a látogatásom után jelentést tettem a NATO-főtitkárnak, azt mondtam neki, hogy bajban vagyunk, mert az oroszok úgy gondolják, hogy előbb-utóbb erőszakkal kell kezelniük az Ukrajnával való konfliktust, ha Ukrajna csatlakozni akar a NATO-hoz

– mondta a magyar kormányfő.

Wolfgang Schüssel és Orbán Viktor a háborúval kapcsolatban számos dologban nem értettek egyet. A magyar miniszterelnök szerint az európaiaknak diplomáciai szinten többet kellett volna tenniük, hogy megakadályozzák a háborút, de a volt osztrák kancellár szerint a Nyugat minden eszközt bevetett ennek megakadályozása érdekében.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy erőt kellene mutatni ahhoz, hogy tárgyalni lehessen az oroszokkal, valamint tűzszünetre van szükség, mivel szerinte „már nincsen észszerű vita az oroszok és a Nyugat között”, ugyanakkor Wolfgang Schüssel szerint egy azonnali tűzszünet egyenlő lenne Ukrajna vereségével.

Attól függ, hogy miként nézi a jövőt. Az ukránok még többet is veszíthetnek, akár a háborút is

– jegyezte meg Orbán Viktor, mire a volt osztrák kancellár azt válaszolta, hogy Ukrajna csak abban az esetben veszíthet, ha Európa nem szállít elég fegyvert, de a magyar kormányfő szerint az unió nem képes olyan mértékben támogatást nyújtani az ukránoknak, mint amennyire szükségük lenne egy győzelemhez.

Az egyetlen konstruktív eredmény, hogy azonnal elkezdjük a tárgyalásokat Ukrajna NATO- és európai uniós csatlakozásáról, és közben a tűzszünetről is tárgyalni kezdünk

– mondta Wolfgang Schüssel. Orbán Viktor szerint azonban az oroszok soha nem fogják elfogadni Ukrajna NATO-tagságát.

Az egykori osztrák kancellár párhuzamot vont az 1956-os magyar forradalom és az orosz–ukrán háború között. Megjegyezte, hogy az ukránok ugyanúgy védik Európát is, mint a saját országukat.

Nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy Oroszország megtámadja a NATO egyik tagországát

– jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Európa jövőjével kapcsolatban a két politikus abban egyetértett, hogy a biztonságra mindenképp több pénzt kell áldozni. Orbán Viktor azt is megjegyezte, hogy szerinte a gazdasági szövetséghez kellene visszatérni.

Többet a gazdaságról és a biztonságról, és kevesebbet a politikáról és az értékekről

– mondta Orbán Viktor.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából