Ugrás a cikkhez
Reklám

A Mazsihisz és a Momentum is tiltakozott az ellen, hogy a Mi Hazánk elnökhelyettese, Dúró Dóra országgyűlési alelnök Horthy-szobrot állított parlamenti dolgozószobájában. Az újabb tiltakozók ezzel csatlakoztak a Raoul Wallenberg Egyesülethez és a DK-hoz, ők már hétfőn kifejezték egyet nem értésüket azzal kapcsolatban, hogy szobrot kapjon az egykori kormányzó.




Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke kijelentette: Magyarországon sem az Országgyűlés hivatali helyiségeiben, sem máshol nincs helye egy olyan ember szobrának, "akinek a regnálása alatt emberek százezreit fosztották meg alapvető emberi jogaiktól, aki százezrek tragikus haláláért felelős, és aki az ország történetének egyik legnagyobb katasztrófájába kormányozta hazánkat".

A Mazsihisz honlapján megjelent közleményben arra kérték Kövér László házelnököt, hogy a kormányzat által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia jegyében, valamint az Alaptörvény szellemében intézkedjen a Horthy-szobor Parlamentből való eltávolításáról.




Schweitzer Gábor "jogtudós" pedig a Szombat zsidó kulturális folyóiratban írt arról, hogy szerinte a Horthy-szobor elhelyezése a Parlamentben alkotmányellenes:

A Horthy Miklós szobor parlamenti alelnöki irodában történő ünnepélyes elhelyezése – a kormányzó nevével fémjelzett, pusztító világháborúba torkolló korszak antidemokratizmusa, tekintélyelve, antiszemitizmusa, antiszociális jellege, valamint félfeudális maradványai miatt – látványos megcsúfolása lenne a rendszerváltás óta eltelt évtizedek alkotmányos normákba is foglalt demokratikus és jogállami törekvéseinek.

Szelektív, nem szelektív...

Vásárhelyi Mária a Facebookon fejtette ki véleményét a Horthynak állított szoborral kapcsolatban. „Ungváry Krisztián történész új fogalmat vezetett be a köznyelvbe, szerinte Horthy Miklós »szelektív antiszemita« volt” – kezdi bejegyzését Vásárhelyi. Hozzátette:

Szerintem nincs olyan, hogy »szelektív antiszemitizmus«, valaki vagy antiszemita, vagy nem.

A szelektív antiszemitizmus számomra ugyanolyan, mint amikor valaki azzal védekezik az antiszemitizmus vádja ellen, hogy »hogyan lennék én antiszemita, hiszen vannak zsidó barátaim«. Mindemellett, ha létezne is »szelektív antiszemitizmus«, Horthy biztosan nem tartozna közéjük. Full antiszemita volt, akit csak azért nem állítottak háborús bűnösként Nürnbergben bíróság elé, mert egy másik tömeggyilkos, Sztálin kimentette onnan – zárta bejegyzését a baloldali szociológus.

Frissítés: erre még mi sem számítottunk: egy államférfi is hallatta a hangját

Valamiért legalábbis annak képzeli magát a Momentum legújabb elnököcskéje...




2. frissítés: csattanós válasz a holoajvékra

Részlet a 444 tudósításából:

Amikor említettem, hogy olyan értelemben példamutató volt a rendszer, hogy a modern világ első zsidótörvénye itt született, Dúró azt mondta: „A numerus claususban a zsidó szó nem szerepel. Amiről ön beszél, az egyrészt a tanácsköztársaságra adott válasz volt gyakorlatilag, másrészt pedig a nemzetiségi arányokról volt szó.”

A későbbi zsidótörvényekről, amik már eléggé expliciten vonatkoztak a zsidókra, Dúró azt mondta:

Én úgy gondolom, hogy fontosabb egy államférfinek a magyarsághoz való viszonya, hogy mit tett a magyarságért, mint az, hogy mondjuk hogyan viszonyult a zsidósághoz.

Arról, hogy akkor a zsidók nem voltak-e a magyarság részei, nem tudott már beszélni, mert ez messzire vezető kérdés, és mennie kellett ebédelni.

(Klubrádió - Mandiner nyomán)

 Korábban írtuk:

- Felavatta a Horthy-szobrot a Parlamentben a Mi Hazánk; határozati javaslatot nyújtanak be a Hazatérés napjáról

- "A szégyen háza lesz az ország háza" - érkeznek már az ajvékok a Horthy-szoboravatás miatt





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából